- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ucraina revine după o pauză lungă! Țara reia exporturile de energie electrică către Europa

08 Apr, 15:31 • Constantin Cristina
Ucraina va relua exporturile de energie electrică către Europa, după ce a făcut o pauza de șase luni, cauzată de războiul pornit de Rusia, care a afectat infrastructura țării.
Ucraina revine după o pauză lungă! Țara reia exporturile de energie electrică către Europa

Ucraina va relua exporturile de energie electrică către Europa, în urma ravagiilor produse de războiul pornit de Rusia, care au paralizat infrastructura țării, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko, potrivit dpa.

Citește și: În 2022 Germania a exportat mai multă energie decât a importat. Franța a fost printre principalii beneficiari

„Reţeaua electrică ucraineană funcţionează de aproape două luni fără nicio restricţie de consum şi cu o rezervă de energie electrică”, a spus Galuşcenko într-un comunicat, în care mai precizează că reparaţiile au fost un succes.

Ucraina reia exporturile de energie electrică către Europa

Ministrul ucrainean a adăugat faptul că, exportul surplusului de energie electrică ar putea aduce un venit suplimentar pentru reconstrucția infrastructurii energetice distruse și deteriorate.

Ucraina, energie electrică
Ucraina, energie electrică

Ucraina a fost conectată la rețea cu puțin timp înainte de începerea războiului, astfel, odată cu începerea exporturilor, s-a convenit ca un export să fie de maximum 400 de megawați către rețeaua energetică europeană. Deși, cantitatea reală de energie electrică exportată va depinde de nevoile consumatorilor ucraineni, iar prioritatea rămâne piața internă a consumatorilor de energie electrică , a spus Galușcenko.

Chiar și pe timpul războiului, Ucraina a reușit să exporte energia electrică către Republica Moldova și UE din iunie până în octombrie, momentul în care războiul a fost demarat de Rusia asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei, a transmis Agerpres.

În 2022, producţia de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului. Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei din luna martie, a fost închisă în luna septembrie.

Alte articole: Vântul puternic a făcut ca producția de energie eoliană a României să crească vertiginos și să meargă la export în Ungaria și Bulgaria