- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

UE, gata să pună tunurile pe Apple dacă modificările propuse la App Store nu vor fi suficiente

27 Jan, 10:29 • Adrian Popovici
Apple riscă măsuri ferme dacă modificările aduse magazinului său App Store nu respectă viitoarele reglementări ale Uniunii Europene, a declarat vineri comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton. compania va permite în curând dezvoltatorilor de software să își distribuie aplicațiile pe dispozitivele Apple prin intermediul unor magazine alternative.
UE, gata să pună tunurile pe Apple dacă modificările propuse la App Store nu vor fi suficiente

Apple riscă măsuri ferme dacă modificările aduse magazinului său App Store nu respectă viitoarele reglementări ale Uniunii Europene, a declarat vineri comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, după cum transmite Reuters.

Într-o mișcare menită să respecte viitoarea lege a UE privind piețele digitale (DMA), compania va permite în curând dezvoltatorilor de software să își distribuie aplicațiile pe dispozitivele Apple prin intermediul unor magazine alternative.

De la începutul lunii martie, dezvoltatorii vor putea să ofere magazine alternative de aplicații pe iPhone-uri și să renunțe la utilizarea sistemului de plată în aplicație al companiei, care percepe comisioane de până la 30%.

Comisarul Thierry Breton a explicat că UE e gata să pedepsească Apple dacă nu respectă noile legi. Sursa: Comisia Europeană
Comisarul Thierry Breton. Sursa: Comisia Europeană

Te-ar ăutea interesa și: Microsoft devansează Apple în topul celor mai valoroase companie din lume. AI-ul, arma secretă care a crescut valoarea gigantului la 2,87 miliarde de dolari

UE pune tunurile pe Apple

Thierry Breton a explicat după ce a fost întrebat de măsurile pe ccare Apple le-a anunțat că „DMA va deschide porțile internetului pentru concurență, astfel încât piețele digitale să fie corecte și deschise. Schimbarea se produce deja. Începând cu 7 martie, vom evalua propunerile companiilor, cu ajutorul feedback-ului terților”.

„Dacă soluțiile propuse nu sunt suficient de bune, nu vom ezita să luăm măsuri ferme”, a adăugat acesta. Comisia Europeană a anunțat că solicită mai multe informații cu privire la angajamentele asumate de gigantul tehnologic american în urma unei investigații efectuate în 2022.

În cadrul noilor reglementări impuse de Apple în Uniunea Europeană, dezvoltatorii vor fi obligați să trimită în continuare aplicațiile către gigantul tehnologic pentru a fi supuse unei analize privind riscurile de securitate cibernetică și potențiale fraude. Utilizatorii de dispozitive iOS din UE vor avea, de asemenea, posibilitatea să-și aleagă browserele web și aplicațiile de plăți contactless implicite, permițându-le să efectueze plăți contactless fără a depinde exclusiv de sistemul Apple Pay.

Criticii companiei Apple au avertizat că avantajele oferite de noile reguli ale Apple sunt insuficiente. Andy Yen, fondator și director executiv al firmei de software Proton, axată pe confidențialitate, a declarat: „Permiterea plăților și a piețelor alternative pare pozitivă la suprafață, dar condițiile legate de noile politici ale Apple înseamnă că, în practică, va fi imposibil pentru dezvoltatori să beneficieze de ele.”

Paulo Trezentos, CEO al magazinului alternativ de aplicații Aptoide, a declarat: „Am auzit zvonuri potrivit cărora urmau să apară unele schimbări, dar nu ne așteptam ca acestea să fie atât de profunde”. „Aceasta a fost cu siguranță o mișcare bună, dar taxele sunt încă prea mari. Ne pregătim să trimitem un feedback oficial Comisiei Europene.”

Citește și: Apple a luat decizia după ce Franța a oprit vânzările din cauza radiațiilor prea mari. Ce se va întâmpla cu iPhone 12