- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

UE, gata să rupă și afacerile cu China. Lista neagră a Ursulei von der Leyen

08 May, 20:50 • Stefan Simion
Uniunea Europeană se închide și mai tare față de est. După ce a închis afacerile cu Rusia, Comisia Europeană se pregătește să impună sancțiuni și pentru China. 
UE, gata să rupă și afacerile cu China. Lista neagră a Ursulei von der Leyen

Ursula von der Leyen a propus includerea pe „lista neagră” a mai multor companii din China, respectiv limitarea exporturilor către state considerate „prietenoase” cu Rusia.

UE pregătește lista cu țările considerate implicate în ocolirea restricțiilor comerciale impuse Rusiei.

Sancțiunile vor fi impuse dacă toate cele 27 de state membre UE vor vota „pentru”. Miercuri, o primă discuție pe marginea propunerii va avea loc la Bruxelles, potrivit surselor Financial Times.

Lumea se împarte în două, prăpastia devine din ce în ce mai mare pe fondul conflictului SUA – Rusia. Astfel, UE va impune un nou set de sancțiuni. China, Turcia, Emiratele Arabe Unite și alte state din Asia Centrală și Caucaz se află pe „lista neagră” a Ursulei von der Leyen, descrisă în Politico drept „președintele american al Europei”.

În primă fază, șapte firme din China ar putea fi sancționate – două din partea continentală a ţării (3HC Semiconductors şi King-Pai Technology) şi cinci din Hong Kong (Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry şi Alpha Trading Investments), a mai precizat cotidianul britanic.

Dintre acestea, unele sunt supuse unor sancţiuni din partea Statelor Unite. Americanii consideră King-Pai un furnizor pentru mai multe entităţi din complexul militar-industrial rus.

 

Controverse la nivelul UE

 

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a oferit o reacție pe marginea controversatului subiect. El a declarat că statul comunist îndeamnă UE să nu meargă pe „calea greșită” și că este pregătită să ia măsuri pentru a-și proteja drepturile și interesele.

Până în prezent, Comisia Europeană nu a comentat informaţiile. De la începerea războiului din Ucraina, UE a adoptat zece pachete de sancțiuni anti-Rusia.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult