- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Un nou indicator rutier stârnește confuzie printre șoferi. Puțini sunt cei care știu ce înseamnă

13 Jan, 18:35 • Fundeanu Madalina
A apărut un nou indicator rutier în Europa. O mulțime de șoferi nu cunosc semnificația acestuia.
Un nou indicator rutier stârnește confuzie printre șoferi. Puțini sunt cei care știu ce înseamnă

A apărut un nou indicator rutier! Pe continentul european, diversitatea semnelor de circulație este vastă, iar mulți șoferi se confruntă cu necunoașterea semnificației acestora, scrie Capital.ro.

Un nou indicator rutier în Europa

Diversitatea semnelor de circulație este vastă în Europa, iar mulți șoferi se confruntă cu probleme de recunoaștere a semnificației acestora. Când ne deplasăm cu mașina în alte țări europene, este esențial să fim familiarizați cu regulile și semnele rutiere specifice fiecărei țări. Neînțelegerea acestor reguli și indicatoare poate avea consecințe serioase, inclusiv amenzi substanțiale, cum ar fi cele aplicate pentru indicatorul cu romb alb pe fundal albastru.

Semnele rutiere sunt de o importanță majoră pentru orice șofer. Studii recente au demonstrat că șoferii întâmpină dificultăți în înțelegerea informațiilor vitale de pe semnele rutiere. Spre exemplu, în Germania, există semne rutiere destul de rare, cum ar fi cel cu un punct roșu sau cel cu trei săgeți albe și o linie, care sunt greu de recunoscut. În Marea Britanie, patru din cinci șoferi nu pot identifica semnul rutier cu un cerc negru pe un fundal galben.

Un nou indicator rutier a fost recent introdus în Franța. Acesta ilustrează un romb/diamant alb pe un fundal albastru. Potrivit postului de radio francez „France Bleu”, acest semn va apărea în curând pe autostrăzile din întreaga țară și a fost deja observat în apropierea orașelor Lyon, Grenoble, Strasbourg, Rennes, Nantes și în zona Parisului. Alte regiuni se vor alătura probabil în viitor.

Te-ar putea interesa și: Școala de şoferi gratis pentru români. Cum poți beneficia de programul „Permis pentru viitor” 2024

Un nou indicator rutier în Franța
Un nou indicator rutier în Franța

Acest indicator indică benzi speciale pe care nu toți șoferii le pot utiliza. Benzile marcate cu un diamant sunt rezervate taxiurilor, autobuzelor și altor mijloace de transport public. Conform informațiilor de la „France Bleu”, aceste benzi speciale pot fi utilizate și de mașinile electrice și de vehiculele care transportă mai mult de două persoane.

Utilizarea incorectă a unei benzi marcate cu un romb alb pe un fundal albastru este sancționată cu amenzi de până la 135 de euro. În plus, vehiculele care încalcă aceste reguli sunt supravegheate de camere inteligente care înregistrează numărul exact de pasageri din mașină.

Motivul introducerii noului indicator și implicit al noii benzi este protecția mediului. Acest nou indicator rutier încurajează utilizarea în comun a vehiculelor și, prin urmare, reduce emisiile de CO2.

În Statele Unite și Canada, se găsesc, de asemenea, semne rutiere pentru vehicule ecologice și carpooling. În Germania, unele municipalități permit mașinilor electrice să circule pe benzile de autobuz.

Vezi și: Cod rutier 2024. Se dau amenzi colosale pentru șoferii care nu dețin acest document