- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Un nou membru în NATO! Ungaria și-a dat acordul

26 Feb, 19:03 • Fundeanu Madalina
Suedia va intra în NATO. Ungaria a fost ultima dintre cei 31 de membri ai alianței care a ratificat aderarea Suediei.
Un nou membru în NATO! Ungaria și-a dat acordul

Parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege care permite Suediei să devină membru oficial al NATO, făcând posibil în sfârșit ca țara nordică să se alăture alianței occidentale de apărare, în timp ce războiul face ravagii în Ucraina, scrie Reuters, potrivit știripesurse.ro.

Suedia va intra în NATO

Ungaria a fost ultima dintre cei 31 de membri ai alianței care a ratificat aderarea Suediei, după luni de zile de tergiversări ale partidului de guvernământ Fidesz în această privință. Rezultatul votului a fost 188 de voturi „pentru” și 6 „împotrivă”. În parlamentul maghiar sunt 199 de deputați.

În vreme ce Finlanda a devenit membră a NATO anul trecut, Suedia a fost lăsată pe lista de așteptare, căci Turcia și Ungaria, care au relații mai bune cu Rusia decât alți membri ai alianței conduse de SUA, au avut obiecții.

Ai mai putea fi interesat și de: Ei sunt cei mai „muncitori” oameni din Europa! Pe ce loc se poziționează românii în UE, ca număr de ore lucrate

Suedia va intra în NATO
Suedia va intra în NATO

Refuzul Turciei

Turcia a refuzat să ratifice aderarea Suediei, cerând măsuri mai dure împotriva militanților din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), despre care a spus că și-au făcut un cămin în Suedia.

Suedia și-a modificat legislația și a relaxat normele privind vânzările de arme pentru a liniști Turcia. Președintele Tayyip Erdogan a legat, de asemenea, ratificarea de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia, Ankara așteptând acum ca Statele Unite să depună eforturi pentru a obține aprobarea Congresului SUA.

Amânarea Ungariei

Amânarea Ungariei nu a fost atât de clară, Budapesta exprimându-și mai degrabă furia față de criticile suedeze privind direcția de dezvoltare democratică sub conducerea premierului naționalist Viktor Orban, decât față de cerințe concrete. Prin semnătura Turciei, Ungaria a rămas ultima rezervă, iar Orban se confruntă cu presiuni din partea aliaților NATO.

Aderarea Suediei, care nu a mai fost în război din 1814, și a Finlandei este cea mai semnificativă extindere a alianței de la mutarea sa în Europa de Est în anii 1990. Ungaria era ultima țară care ținea Suedia în afara alianței după ce Turcia lui Erdogan a fost de acord cu aderarea Suediei la NATO.

Vezi mai multe știri: Guvernul introduce noi carduri pentru mii de români. Anunţ de ultimă oră făcut de Simona Bucura Oprescu