- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Una caldă, una rece: BCE preconizează o creștere ”extrem de solidă” a salariilor din zona euro în următoarele trimestre, dar nivelul real al acestora va scădea

09 Jan, 21:27 • Gabriela Andreescu
Creşterea salariilor din zona euro ar urma să fie ''extrem de solidă'' în următoarele trimestre, dar nivelul real al salariilor va scădea probabil, ţinând cont de inflaţia ridicată. Acestea sunt cele mai noi predicții din cadrul buletinul economic al Băncii Centrale Europene (BCE), publicat luni, 9 ianuarie.
Una caldă, una rece: BCE preconizează o creștere ''extrem de solidă'' a salariilor din zona euro în următoarele trimestre, dar nivelul real al acestora va scădea

O creştere istorică a ratei anuale a inflaţiei a erodat veniturile reale în ultimii doi ani, iar firmele încep în sfârşit să ajusteze nivelul salariilor, se arată în analiza BCE. Aceste dinamici provoacă îngrijorări că inflaţia ridicată s-ar putea perpetua dacă stabilirea salariilor este ajustată pe o bază regulată.

„Creşterea salariilor în următoarele trimestre este aşteptată să fie ‘extrem de solidă’ comparativ cu tiparele istorice. Aceasta reflectă piaţa robustă a forţei de muncă, care până acum nu a fost afectată semnificativ de încetinirea economiei, de majorarea salariului minim la nivel naţional şi de unele ajustări între salarii şi rata ridicată a inflaţiei”, apreciază economiştii BCE, citați de Agerpres.

Economiștii BCE avertizează că aşteptata încetinire a economiei şi incertitudinile privind perspectivele vor pune probabil presiuni negative asupra creşterii salariilor dincolo de viitorul apropiat.

Citește și: Gazprom vrea să intre pe piața de energie electrică din România printr-o subsidiară. ANRE va decide în ședința din 11 ianuarie dacă îi va acorda licența

BCE perconizează o creștere ''extrem de solidă'' a salariilor din zona euro în următoarele trimestre
BCE perconizează o creștere ”extrem de solidă” a salariilor din zona euro în următoarele trimestre

Cu toate acestea, în buletinul economic al Băncii Centrale Europene, se pare că sunt minimalizate temerile privind salariile, deoarece se arată că veniturile reale vor continua să scadă, deoarece rata inflaţiei va fi mai ridicată decât majorarea robustă a salariilor nominale.

„Salariile reale sunt acum substanţial mai scăzute decât erau înainte de pandemie şi probabil vor mai scădea în următoarele luni, ceea ce ar putea determina sindicatele să ceară salarii mai mari la următoarele negocieri, în special în domeniile unde nivelul salarizării este mai scăzut”, concluzionează BCE.

Autorităţile au analizat cu atenţie în acest an evoluţia salariilor, din cauza temerilor că firmele ar putea fi forţate să majoreze compensaţiile, pentru a atenua efectele inflaţiei ridicate, declanşând o spirală salarii-preţuri greu de înfrânt, care ar putea forţa BCE să menţină mult timp ratele ridicate ale dobânzilor, mai scrie sursa citată.

Într-un raport publicat recent de Fondul Monetar Internaţional (FMI), se arată că spiralele salarii-preţuri susţinute sunt rare la nivel istoric, iar recentele majorări de dobânzi de către băncile centrale vor ajuta probabil ca aşteptările inflaţioniste ridicate să nu se agraveze.

Dinamicile creşterilor de salarii şi preţuri în 2020 şi 2021 au fost determinate de şocurile „neobişnuit de ridicate” provocate de pandemia de COVID-19, spre deosebire de episoadele din trecut, provocate de evoluţiile economice mai convenţionale, se mai arată în raport.

Citește și: Avertisment Greenpeace: aragazul pe gaz metan, sursă de poluare. Gătitul la aragaz provoacă astm la peste 12% din totalul cazurilor la copiii din UE

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult