- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Una vorbim și alta facem! Doar 8% dintre firmele occidentale au părăsit piața din Rusia de la începutul războiului

21 Jan, 16:58 • Cornel Ghimeșan
Rusia nu stă chiar atât de rău pe cât ar putea părea. Un studiu recent arată că, de fapt, de la debutul războiului cu Ucraina, doar 8% dintre firmele occidentale au părăsit piața rusească.
Una vorbim și alta facem! Doar 8% dintre firmele occidentale au părăsit piața din Rusia de la începutul războiului

Cu toate că la nivelul întregului glob a existat o indignare generalizată față de războiul din Ucraina, un studiu elvețian a arătat că doar 8% dintre firmele occidentale au părăsit Rusia.

Citește și: Redeschiderea economiei din China pune presiune pe Europa. Christine Lagarde: „Inflația va crește. Vom avea presiune asupra multora dintre noi.”

Studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din St. Gallen și de la institutul IMD din Lausanne a analizat numărul companiilor cu sediul în Uniunea Europeană și în țările G7  care au renunțat efectiv la Rusia de când a început invazia la scară largă a Ucrainei, iar acesta este mult mai mic decât ne-am aștepta, informează themoscowtimes.com.

Constatările lor relevă „o retragere foarte limitată a firmelor din UE și G7 din Rusia, și contestă povestea conform căreia există un exod vast al firmelor occidentale care părăsesc piața”, a declarat joi Universitatea St. Gallen într-un comunicat.

„De fapt, multe firme cu sediul în aceste națiuni au rezistat presiunilor din partea guvernelor, a mass-mediei și a ONG-urilor de a părăsi Rusia de la invazia din Ucraina”.

Mai puțin de 10% dintre companiile din UE și G7 cu filiale rusești au renunțat la acestea, în ciuda presiunilor venite din parte guvernelor occidentale, arată studiul, care a fost publicat luna trecută de rețeaua online Social Science Research Network (SSRN).

Doar 8% din firmele occidentale au părăsit Rusia
Doar 8% din firmele occidentale au părăsit Rusia

La debutul învaziei rusești din Ucraina, 1.404 companii cu sediul în UE și în G7 aveau un total de 2.405 filiale care activau în Rusia, arată studiul, iar până la  sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, doar 120 dintre acestea, adică aproximativ 8,5%, au renunțat la cel puțin o filială din Rusia, au constatat autorii, Niccolo Pisani și Simon Evenett.

Cine a renunțat la afacerile din Rusia

De asemenea, au fost înregistrate mau multe retrageri ale companiilor cu sediul în Statele Unite, decât a celor cu sediul în Europa și Japonia. Totuși chiar și în cazul Statelor Unite, numărul este unul redus, respectiv mai puțin de 18% dintre filialele americane care operează în Rusia s-au retras din această țară de la începutul invaziei, a arătat studiul.

Pe de cealaltă parte, 15% dintre firmele japoneze și doar 8,3% dintre firmele din UE au renunțat la Rusia. Dintre cele care și-au lăsat filialele rusești pe loc, 19,5% sunt germane și 12,4% sunt deținute de SUA, potrivit studiului.

Aceste constatări, se arată în comunicatul universității, „pun sub semnul întrebării dorința firmelor occidentale de a se decupla de economiile pe care guvernele lor le consideră acum ca fiind rivali geopolitici”.

Alte articole: Americanii au sărăcit. Vânzările de case din SUA au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult