- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Redeschiderea economiei din China pune presiune pe Europa. Christine Lagarde: „Inflația va crește. Vom avea presiune asupra multora dintre noi.”

21 Jan, 15:26 • Cornel Ghimeșan
Redeschiderea economiei în China va pune mare presiune pe Europa. Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, este de părere că inflația va crește în Europa, deoarce ambele concurează pentru mai multă energie.
Redeschiderea economiei din China pune presiune pe Europa. Christine Lagarde: „Inflația va crește. Vom avea presiune asupra multora dintre noi.”

Ce se întâmplă cu inflația în 2023? La Forumul Economic Mondial de la Davos au existat dezbateri ample cu privire la modul în care va fi afectată economia europeană de decizia Chinei de a-și redeschide economia și de a renunța la politica sa zero-Covid. Părerile sunt împărțite, pe de-o parte unii specialiști sunt de părere că restabilirea lanțurilor de aprovizionare și redeschiderea economiei ar putea atenua unele dintre presiunile inflaționiste care au planat asupra Europei în ultimele luni, conform Ziare.com.

Alte articole: Petre Daea e total oripilat! Făina de greiere produs de lux pe rafturile din România. 100 de grame costă aproape 100 de lei!

Pe de altă parte, Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, este de altă părerea. Aceasta consideră că inflația va crește din cauza faptului că ambele concurează pentru mai multă energie, a declarat vineri preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Preşedintele Christine Lagarde, şefa Băncii Centrale a zonei euro, se află în a doua categorie.

Redeschiderea Chinei este „ceva care va fi pozitiv pentru China în mare parte, ceva care va fi pozitiv pentru restul lumii, dar vom avea o presiune inflaţionistă asupra multora dintre noi, pur şi simplu pentru că nivelul de energie care a fost consumat de China anul trecut a fost cu siguranţă mai mic decât ceea ce vor consuma în acest an.

Cantitatea de GNL [gaz natural lichefiat] pe care [ei] o vor cumpăra din restul lumii va fi mai mare decât ceea ce am văzut şi nu există atât de multă capacitate neutilizată în ceea ce priveşte petrolul şi gazele”, a spus Lagarde vineri, în timpul unui panel la Davos, condus de Geoff Cutmore de la CNBC.

Christine Lagarde despre inflația din 2023
Christine Lagarde despre inflația din 2023

„Deci vor exista constrângeri, vor exista mai multe presiuni inflaţioniste din această cerere suplimentară”, a adăugat ea.

Cum a evoluat inflația în ultima perioadă

Firmele europene din energie ar putea fi puse față în față cu prețuri mult mai mari în ceea ce privește achiziția de gaze naturale în acest an, deoarece pe piață va fi concurență mult mai mare pentru această marfă, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie.

În anul 2022 inflația a reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru cetățenii europeni, în principal cauzată de facturile mai mari ale energiei. De asemenea, BCE a majorat dobânzile de patru ori pe parcursul anului 2022, ducând dobânda depozitelor la 2%, iar pentru anul 2023 sunt anunțate alte majorări, pentru a combate inflaţia ridicată. Datele recente au arătat o încetinire a inflaţiei totale, chiar dacă aceasta rămâne cu mult peste ţinta de 2% a BCE.

Inflaţia din decembrie a ajuns la 9,2% în zona euro, potrivit cifrelor preliminare. Aceasta a fost a doua ăncetinire lunară consecutivă a creşterilor de preţuri în zona euro.

Citește și: Șpaga dată în spitale o problemă de mentalitate în România. Alexandru Rafila: „Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Ține mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult