USAID își desfășoară activitatea în peste 100 de țări, alocând anual miliarde de dolari sub formă de ajutor extern.
Odată cu preluarea mandatului, Trump a înghețat pentru 90 de zile asistența externă, motiv pentru care USAID a pierdut contracte importante și mii de ONG-uri din cadrul organizației au fost afectate. Trump a numit mai multe țări, printre care Republica Moldova și Serbia, în care s-a fpcut risipă de fonduri pe programe inutile.
USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională) a fost fondată în anul 1961 de către președintele John F. Kennedy, scopul ei fiind acela de a administra asistența externă acordată de SUA. Concret, USAID finanța programe de ajutor umanitar, de dezvoltare economică, de sănătate globală, de promovare a democrației și a drepturilor omului și programe de securitate globală și stabilitate regională, scrie ziare.com
De-a lungul timpului, organzația și-a mai adaptat finanțările în funcție de necesități. Spre exemplu, în anii 60’ – 70’ a contribuit cu ajutor tehnologic pentru țările din Africa și Asia în curs de dezvoltare, iar la finalul anilor 60’ s-a concentrat mai mult pe alimentație, sănătate și educație.
În sfârșit, în anii 2000, organizația a finanțat țări afectate de SIDA. De asemenea, USAID a jucat un rol crucial în răspunsul la crize globale, cum ar fi pandemia COVID-19.
Cele mai importante obiective ale organizației care administrează ajutorul extern al SUA sunt:
La preluarea mandatului său, șeful de la Casa Albă i-a adus acuzații grave miliardarului George Soros, susținând că organizațiile lui Soros au primit fonduri substanțiale de la USAID, pe care le-ar fi folosit pentru a destabiliza guverne și a influența afaceri politice în diverse țări, inclusiv India, Bangladesh și Ucraina. Mai mult, agenda progresistă promovată de Soros în multe state contravine viziunii administrației Trump.
Open Society Foundation, fondată de miliardarul George Soros, a negat vehement acuzațiile, susținând își poate finanța singură proiectele, fără niciun fel de ajutor de la stat.
Beneficiarii și alte organizații non-profit au intentat două procese în care au contestat înghețarea ca fiind o decizie neconstituțională care a zădărnicit alocările Congresului pentru Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).