- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Miliardarii ucraineni au pierdut 10 miliarde de dolari de la începutul războiului. În prezent mai au 11,9 miliarde de dolari, cu 45% mai puțin decât înaintea invaziei Rusiei

10 Dec, 17:00 • Gabriela Andreescu
Cei șapte ucraineni de pe Lista Miliardarilor Mondiali din 2022 publicată de Forbes sunt cu 7 miliarde de dolari mai săraci decât erau în 2021. Vlad Yatsenko de la Revolut l-a înlocuit pe mogulul ciocolatei Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei.
Miliardarii ucraineni au pierdut 10 miliarde de dolari de la începutul războiului. În prezent mai au 11,9 miliarde de dolari, cu 45% mai puțin decât înaintea invaziei Rusiei

Invazia Rusiei a distrus mii de vieți și a șters de pe suprafața pământului unele dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei, la care se adaugă o distrugere masivă a infrastructurii țării vecine. Pentru miliardarii ucraineni, dintre care mulți dețin active majore în industrii, de la oțel și cărbune până la minerit și bancar, devastarea provocată de armatele lui Putin a cauzat, de asemenea, daune majore activelor lor și le-a afectat în mod semnificativ averile

Miliardarii ucraineni au pierdut 9,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei armatei lui Putin

Chiar dacă este greu de pus o cifră pe afaceri în ceața războiului, Forbes Internațional, în colaborare cu Forbes Ucraina, estimează că miliardarii ucraineni valorează în total 11,9 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă o scădere cu 7 miliarde de dolari de la 18,9 miliarde de dolari pe lista Forbes 2021 World’s Billionaires, publicată în martie 2021, când magnatul ciocolatei Petro Poroșenko era încă în top, dar înainte ca Vlad Yatsenko, cofondatorul băncii digitale Revolut, să se alăture clubului miliardarilor. În mod colectiv, miliardarii ucraineni au pierdut 9,7 miliarde de dolari, sau cu 45%, față de chiar înainte ca invazia Rusiei să înceapă, pe 28 februarie. Unul dintre motivele pentru care nu au fost afectați masiv de conflictul militar este că mulți dintre ei dețin o cantitate semnificativă a activelor în afara Ucrainei.

Forbes a găsit șapte miliardari ucraineni în Lista de miliardari din lume de anul acesta. Unul dintre cei mai proeminenți magnați ai țării, Petro Poroșenko, care a fost președinte al Ucrainei din 2014 până în 2019, a ieșit din faimosul top. Averea sa netă a scăzut cu mai mult de jumătate, la aproximativ 700 de milioane de dolari, deoarece firma sa de cofetărie Roshen a pierdut aproximativ 75% din valoare. În plus, omul de afaceri a fost forțat să închidă două fabrici din Kiev și din apropiere de Boryspil din cauza războiului.

În zilele dinaintea invaziei, cei mai bogați oameni de afaceri ai Ucrainei, mulți dintre bogații Ucrainei au zburat înapoi în țară pentru a-și arăta sprijinul pentru cu guvernul de la Kiev. Unii au luat, de asemenea, măsuri pentru a ajuta în efortul de război: Rinat Akhmetov, cea mai bogată persoană din Ucraina, a declarat pentru Forbes într-un interviu pe 10 martie că holdingul său industrial System Capital Management (SCM) „ajută armata și forțele de apărare teritorială”, în timp ce Poroșenko a îmbrăcat o jachetă de protecție și s-a înarmat cu o pușcă în aparițiile sale la televiziunea occidentală.

Iată miliardarii Ucrainei și o prezentare a averilor și activităților lor recente (valoarea netă este cea din Lista Miliardarilor Mondiali din 2022, folosind prețurile acțiunilor și cursurile de schimb valutar din 11 martie 2022):

Rinat Ahmetov

Rinat Ahmetov, considerat cel mai bogat dintre miliardarii ucraineni, și-a văzut averea micșorată cu 4,3 miliarde de dolari
Rinat Ahmetov, considerat cel mai bogat dintre miliardarii ucraineni, și-a văzut averea micșorată cu 4,3 miliarde de dolari
  • Avere netă: 4,2 miliarde de dolari
  • Sursa averii: oțel, carbune
  • Schimbare de la invazie: -4,3 miliarde de dolari

Fiul unui miner, ulterior devenit cea mai bogată persoană din Ucraina, Akhmetov este miliardarul a cărui avere a suferit cel mai mult din cauza războiului. El deține participații la mai multe companii industriale, iar cel mai mare holding al său este firma de minerit și oțel Metinvest Group, una dintre cele mai mari firme private din țară. Uzinele Metinvest din orașul asediat Mariupol și din orașul de primă linie Avdiivka au suferit pagube din cauza atacurilor rusești, iar compania a declarat forță majoră pe 28 februarie. La 31 martie, Ahmetov a declarat într-un comunicat că compania va intenta procese împotriva Rusiei pentru daune legate de invazie.

Următoarea sa participație cea mai mare este în firma de energie DTEK, care a furnizat aproximativ 30% din energia electrică a Ucrainei înainte de război dintr-un amestec de combustibili fosili și energie regenerabilă. DTEK a fost lovită cu două zile înainte de război, când una dintre centralele sale electrice pe cărbune din regiunea de est a Lugansk – ocupată de separatiști pro-ruși din 2014 – a fost bombardată pe 22 februarie. DTEK a declarat într-un comunicat din 29 martie că a a ajutat 900 de persoane să evacueze din Mariupol și orașul Berdiansk ocupat de ruși. Dincolo de ajutorul umanitar, afacerile lui Akhmetov au ajutat și efortul de război prin producerea a peste 35.000 de obstacole antitanc numite „arici”.

„Sunt în Ucraina și nu voi pleca din țară. Împărtășesc aceleași sentimente cu toți ucrainenii: aștept cu sinceritate victoria Ucrainei în acest război”, a declarat Ahmetov pentru Forbes pe 10 martie.

Victor Pinchuk

  • Avere netă: 1,9 miliarde de dolari
  • Sursa averii: tevi de otel, diversificate
  • Schimbare de la invazie: -700 de milioane de dolari

Pinchuk își extrage o parte din avere de la Interpipe, un producător de produse din oțel pe care l-a fondat în 1990. Deja devastată de anexarea Crimeei în 2014, care a făcut-o să-și piardă toate afacerile în Rusia, compania Interpipe și-a oprit producția și exporturile la sfârșitul lunii februarie, după ce a început invazia. Pinchuk, care acum deține proprietăți imobiliare în valoare de aproape 1 miliard de dolari în afara Ucrainei și aproximativ 600 de milioane de dolari în numerar și artă, este unul dintre cei mai pro-occidentali miliardari ai Ucrainei. El găzduiește mic dejun anual concentrat asupra Ucrainei la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, și a organizat și găzduit un „prânz ucrainean” la Conferința de securitate de la München pe 19 februarie, cu cinci zile înainte ca trupele ruse să invadeze Ucraina.

Citește și: Cine este Razvan Nicolescu și de ce spune că Austria trebuie să platească daune Romaniei pentru refuzul aderării la Schengen

Vadim Novinsky

  • Avere netă: 1,3 miliarde de dolari
  • Sursa averii: otel
  • Schimbare de la invazie: -2,2 miliarde de dolari

Novinsky deține un pachet minoritar în Metinvest al lui Ahmetov. Miliardarul de origine rusă a obținut cetățenia ucraineană în 2012 și, ulterior, a câștigat alegerile pentru parlamentul țării ca membru al partidului blocului de opoziție pro-rus. Deși fusese de mult văzut drept unul dintre miliardarii cei mai prietenoși cu Putin ai Ucrainei, pentru că a încercat să pornească negocierile cu Rusia înainte de invazie și a fugit din țară pe măsură ce tensiunile creșteau, el s-a întors la Kiev înainte de izbucnirea ostilităților și a vizitat Mariupol cu partenerul său de afaceri Akhmetov pe 16 februarie pentru a-și demonstra angajamentul față de oraș și cauză.

Kostyantin Zhevago

  • Avere netă: 1,3 miliarde de dolari
  • Sursa averii: minerit
  • Schimbare de la invazie: -800 de milioane de dolari

Zhevago deține un pachet majoritar de acțiuni la firma minieră Ferrexpo. El a preluat predecesorul companiei, Poltava Iron Ore, și l-a listat la bursă la Bursa de la Londra în 2007. Pe 25 februarie, compania a declarat forță majoră pentru anumiți clienți care și-au primit peleți de minereu de fier prin nave din portul Pivdennyi din sud-vestul Ucrainei, dar a declarat că activitățile sale miniere și de prelucrare au continuat să funcționeze. Ferrexpo a înființat pe 7 martie un fond umanitar de 7,5 milioane de dolari care oferă, printre alte servicii, locuințe, mese gratuite, sprijin pentru îngrijirea copiilor și materiale medicale.

Henadiy Boholyubov

  • Avere netă: 1,1 miliarde de dolari
  • Sursa averii: bancar, investitii
  • Schimbare de la invazie: -900 milioane USD

Boholyubov a co-fondat PrivatBank, cea mai mare bancă comercială din Ucraina, cu un capital de 1 milion de dolari la începutul anilor 1990, alături de colegul miliardar Ihor Kolomoyskyy. Guvernul ucrainean a naționalizat PrivatBank în 2016 pentru a preveni prăbușirea acesteia, după ce investigațiile au indicat fraude pe scară largă; în decembrie 2017, Regatul Unit a înghețat mai mult de 2,5 miliarde de dolari în active aparținând lui Kolomoyskyy și Boholyubov. Boholyubov își extrage acum o mare parte din avere din Grupul Privat, un conglomerat care deține interese în benzinării și petrol și gaze, printre alte investiții.

Vlad Iatsenko

  • Avere netă: 1,1 miliarde de dolari
  • Sursa averii: fintech
  • Schimbare de la invazie: Niciuna

Yatsenko este cofondatorul băncii digitale Revolut, cu sediul la Londra, care a devenit cea mai valoroasă companie fintech din Marea Britanie când a strâns 800 de milioane de dolari la o evaluare de 33 de miliarde de dolari în iulie 2021. Acordul l-a făcut miliardar pe Yatsenko. Cetăţeanul cu cetățenie dublă britanică-ucraineană conduce afacerea împreună cu cofondatorul său, Nik Storonsky. Iatsenko l-a numit pe Vladimir Putin „unul dintre cei mai nerăbdători mincinoși din istorie” în ziua invaziei din 24 februarie, iar Revolut a donat 2 milioane de dolari Crucii Roșii Ucrainene.

Ihor Kolomoyskyy

  • Avere netă: 1 miliard de dolari
  • Sursa bogatiei: bancar, investitii
  • Schimbare de la invazie: -800 de milioane de dolari

Pe lângă investițiile în combustibili fosili, Kolomoyskyy și partenerul său de lungă durată Boholyubov dețin participații la firme din industria siderurgică, fierului și chimică, precum și o afacere de distribuție a energiei electrice, porturi maritime și o operațiune de exploatare a Bitcoin. Fost unul dintre cei mai pro-europeni oligarhi ai Ucrainei, Kolomoyskyy a cheltuit milioane pentru finanțarea și echiparea batalioanelor militare de voluntari pentru a ajuta la oprirea trupelor ruse în 2014. El a fost, de asemenea, guvernator al regiunii natale Dnipro din martie 2014 până în martie 2015, când a fost concediat de președintele din acea perioadă, Petro Poroșenko.

Citește și: Tot mai mulți români rup legăturile cu Austria! Om de afaceri: „Nu mai colaborez cu firme austriece. Nu mai alimentez de la OMV, mi-am închis conturile la BCR, mi-am anulat vacanța de schi în Austria”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult