- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Zăcământ de aur evaluat la 59 de miliarde de euro, descoperit în munții Borzsony din Ungaria

28 Mar, 11:59 • Bocioacă Bianca
Ungaria ar putea începe exploatarea unui zăcământ de aur, dun munții Borzsony, din nordul țării, în următorii cinci ani. În regiune s-ar afla un zăcământ de aur și argint de aprope 1.000 de tone, valoarea totală a zăcământului fiind estimată la 59 de miliarde de euro.
Zăcământ de aur evaluat la 59 de miliarde de euro, descoperit în munții Borzsony din Ungaria

Un studiu al companiei miniere Hun Mining research Development and Innovation Ltd., în munții Borzsony, din Ungaria, indică că ar exista un zăcământ de aur și argint de 1.000 de tone, situat la 150 de metri adâncime.

Cantitatea de zăcământ estimată de specialiști este una uriașă, având în vedere că Banca Națională a Ungariei deșine doar 100 de tone de aur. Valoarea aurului din Munții Borzsony se ridică la valoarea de 59 de miliarde de euro.

Citește și: Aurul atinge un nou maxim istoric! Depășește 2.200 de dolari/uncie

Se estimează că, în următorii 42 de ani, un drept de exploatare în concesiune ar putea produce un total de 9.000 de tone de aur și aceeași cantitate de argint.

Investiția ar putea crea 1.200 de locuri de muncă și ar însemna înființarea uneia dintre cele mai profitabile mine de aur și argint din Ungaria, potrivit studiului companiei miniere.

Cum va exploata Ungaria aurul

După cinci ani de cercetări, documentația tehnică necesară noii mine este pregătită acum pentru autoritatea minieră de stat. Pe vaza rezultatelor forajelor de adâncime, extracția aurului și argintului ar putea fi realizată cu ajutorul tehnologiei de spălare, eliminând astfel utilizarea cianurilor, care este interzisă în Uniunea Europeană după poluarea cu cianură a râului Tisa din minele de aur din România în anul 2000.

Citește și: Procesul Roșia Montană a ajuns la final. România a câștigat și nu va trebui să plătească despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari

Va fi demarată o licitație internațională pentru atribuirea drepturilor de exploatare a concesiunii, lucrările în mină începând cel târziu în următorii cinci ani.

Mina din munții Borzsony din Ungaria ar putea deveni una dintre cele mai mari zăcăminte de aur din lume, având în vedere resursele valoaroase ale zonei.

Cercetările au indicat rezerve considerabile de aur și argint în regiunea Nagyírtáspuszta-Rózsabánya (parte a munților Borzsony), sugerând beneficiile sociale și economice semnificative pentru zonă prin acest proiect cu un potențial uriaș, scrie gandul.ro.