- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Zara traversează o criză enormă! Zeci de angajații protestează din cauza salariilor

25 Nov, 11:25 • Cornel Ghimeșan
Zara se confruntă cu o cirză de proporții. Mai mulți angajați Zara au protestat în fața celei mai mare magazin al companiei. De asemenea, muncitorii din orașul A Coruna au intrat în grevă chiar înainte de Black Friday.
Zara traversează o criză enormă! Zeci de angajații protestează din cauza salariilor

Zara traversează o cirză enormă, după ce zeci de vânzători ai companiei au protestat la Madrid, în faţa celui mai mare magazin al gigantului mondial de modă, pentru a cere salarii mai mari.De asemenea, o bună parte dintre muncitorii din oraşul A Coruna din nord-vestul Spaniei, în care a fost înfiinţată compania, au intrat în grevă în ajunul Black Friday, transmite Reuters.

Citește și: Cine se îmbogățește în urma Campionatului Mondial 2022 din Qatar? Avioane private, yachturi de ultra lux și cazări de căteva zeci de mii de euro pe noapte!

Proprietarul Zara, grupul Inditex, a fost de acord săptămâna trecută să plătească în februarie un bonus unic de 1.000 de euro (1.041 de dolari) tuturor lucrătorilor cu normă întreagă ai magazinelor din Spania, potrivit sindicatelor care cer salarii mai bune pentru membrii lor, în faţa inflaţiei galopante.

Inditex s-a oferit, de asemenea, să majoreze treptat salariile lunare cu aproximativ 200 de euro până în 2024, propunere acceptată de două dintre cele mai mari grupuri sindicale din Spania, UGT şi Comisiones Obreras, dar respinsă de protestatari, care cer cel puţin dublu.

„Inditex creşte preţurile şi îşi îmbunătăţeşte profiturile, în timp ce salariile angajaţilor sunt în urmă”, a declarat Anibal Maestro, liderul sindicatului CGT, care a convocat mitingul de la Madrid.

Zara traversează o criză enormă! Zeci de angajații protestează din cauza salariilor
Zara traversează o criză enormă! Zeci de angajații protestează din cauza salariilor

Protestatarii au purtat pancarte pe care scria ”Te-am făcut milionar, ne dai salariu precar” şi ”Lucrez pentru Inditex, dar banii nu ajung până la sfârşitul lunii”. ”Vrem o creştere reală a salariului… nu bonusul de 1.000 de euro oferit ca bomboane”, a spus Maestro.

Ce salarii au angajații Zara

În oraşul A Coruna, unde s-a deschis primul magazin Zara în 1975, Inditex are acum 44 de magazine. Două dintre acestea, un magazin Zara şi un magazin Massimo Dutti, au fost închise joi, iar aproximativ 1.000 de angajaţi se pregăteau să intre în grevă de o zi, a doua zi de Black Friday.

Salariile lunare ale vânzătorilor din magazinele Inditex din Madrid şi A Coruna sunt de sub 1.400 de euro, potrivit sindicatelor. Muncitorii din depozite au salarii de aproximativ 2.000 de euro, a spus Carmina Naveiro, lider de sindicat din A Coruna, care lucrează la Zara de mai bine de două decenii, adăugând că volumul de lucru al vânzătorilor a crescut în urma comenzilor online.

„Dacă nu obţinem salarii mai bune, vom organiza mai multe proteste în decembrie şi ianuarie”, a spus Maestro.

Inditex are 165.000 de angajaţi în 177 de ţări. Aproximativ 86% lucrează în cele 6.477 de magazine ale sale.

Alte articole: West Side Christmas Market se deschide astăzi în Parcul Drumul Taberei. Sunt anunțate mari surprize pentru bucureșteni

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult