FINANTE-BANCI

Andriescu, despre cazul Astra: Aceasta situatie afecteaza imaginea intregii piete de asigurari

19 februarie 2014, ora 17:26 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Asigurare-mare.jpg
Astra Asigurari nu se afla in situatia de a nu-si putea plati obligatiile fata de clienti, mai grav este ca situatia acestei companii, care se afla in administrare speciala, afecteaza imaginea intregii piete de asigurari, a declarat, miercuri, Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

"Asa cum a declarat, ieri (marti – n.r.), si presedintele Autoritatii de Supraveghere a Asigurarilor, domnul Dan Radu Rusanu, riscul de contaminare in sistemul asigurarilor este limitat. Aici vorbim, insa, despre impactul financiar. La nivel de reputatie a pietei, lucrurile stau, probabil, mult mai rau. Sa nu uitam ca piata de asigurari nu a beneficiat niciodata de un capital puternic de incredere, asa cum s-a intamplat in cazul pietei bancare, de exemplu”, a spus Andriescu pentru Agerpres.

Dincolo de situatia in care se afla compania Astra, de redresare financiara prin administrare speciala, care nu inseamna neaparat ca societatea nu-si va putea plati obligatiile asumate fata de clienti, ceea ce este mai grav este ca aceasta situatie afecteaza imaginea intregii piete de asigurari", a adaugat acesta.

Presedintele UNSICAR sustine ca Astra Asigurari are obligatia ca, prin administratorul KPMG Advisory, sa plateasca, din propriile disponibilitati financiare, toate solicitarile de despagubire ce vin din partea clientilor."Impactul va fi, mai degraba, asupra credibilitatii, notorietatii si imaginii companiei, intrucat clientii, chiar daca vor fi despagubiti, probabil ca vor fi reticenti sa mai cumpere produse furnizate de Astra", a explicat seful UNSICAR.

Cat priveste posibilitatea de a vedea si alte cazuri similare, Andriescu a spus ca situatiile financiare ale companiilor de asigurare, modul in care acestea isi constituie rezerve si inteleg sa reasigure riscurile pe care si le asuma sunt elemente pe care doar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) le poate verifica, dar ca spera ca situatia de la Astra Asigurari "este una singulara si ca ASF va continua sa sanctioneze derapajele care afecteaza nu doar o companie, ci intreaga piata de asigurari".

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, marti, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la compania Astra, cea mai mare societate de asigurari de pe piata romaneasca, a anuntat presedintele ASF, Dan Radu Rusanu.

Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a spus marti ca Daniel Tudor, presedintele CSA si vicepresedinte ASF, a protejat Astra.

„Domnul Daniel Tudor (presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - CSA - si vicepresedinte al ASF – n.r.) va avea multe de spus”, a adaugat seful ASF.


La randul sau, Daniel Tudor a declarat ca ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara la Astra pentru ca firma nu a respectat planuri de masuri dispus de Consiliului fostei autoritati de reglementare, ca urmare a controlului efectuat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

De asemenea, Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurari a declarat marti ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a incalcat propria norma in momentul in care a decis intrarea in procedura de supraveghere speciala a companiei.

Dupa legislatia romana, sunt anumiti pasi care trebuie facuti in astfel de cazuri. Dupa discutiile avute cu ASF, trebuia sa ne solicite majorarea capitalului, asa prevede norma ASF. Dar ASF a sarit peste propria norma. Suntem socati de acest act al ASF care este incredibil, nu s-a mai intamplat nicaieri in lume, ca regulatorul sa ia o decizie fara sa urmeze pasii prevazuti de lege. Nu stiu ce urmari va avea acest act, insa este socant si iresponsabil. Regulatorul trebuie sa actioneze foarte decent, confidential, pentru ca acesta este specificul pietei, dar ei au aruncat o bomba. Nici ei nu isi dau seama de impactul acestei decizii. Cat de mare este paguba, nimeni nu stie si nici nu o poate calcula”, a precizat Dan Adamescu.

El a precizat ca Astra are
2,6 milioane de asigurati, iar daca clientii si partenerii nu mai au incredere in companie, Astra moare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 20 Octombrie 2020, 03:14
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter