FINANTE-BANCI

Aurul, investitia castigatoare la ruleta preturilor

20 iulie 2011, ora 00:09, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
gold.jpg
Aurul a atins, marti, un nou record istoric, de 1.610 dolari/uncie, iar expertii afirma ca pana la finele anului, pe fondul crizei datoriilor suverane, pretul ar putea depasi granita de 2000 de dolari. Asta inseamna un profit foarte bun pentru cei care aleg sa isi investeasca banii in metalul galben.

Cele mai sigure investitii in anul 2011 vor fi aduse de metalele pretioase - aur, argint, dar si de diamante, scria DailyBusiness.ro, la finele anului trecut.

O predictie bazata, bineinteles, pe estimarile analistilor si care, iata, se dovedesc a fi reale. Metalele pretioase continua sa se scumpeasca, de la o zi la alta, bula speculativa fiind amplificata de criza parca fara de sfarsit din economia mondiala.

Potrivit analistilor, explozia preturilor din ultima luna, cea mai abrupta crestere din februarie 2009,á are doua motive principale.

In primul rand, prin cumpararea de aur, investitorii cauta sa se protejeze fata de noua posibila criza financiara mondiala, ce ar putea fi declansata de intrarea in incapacitate de plata a Statelor Unite si de un posibil esec al negocierilor privind noul plan de sprijin financiar pentru Grecia.

In al doilea rand, aveam de-a face cu o bula speculativa, in care cei care mizeaza pe termene scurte castiga bani frumosi.

Joi, uncia de aur (echivalentul a circa 31 grame-n.r) a atins nivelul de 1.610 dolari, iar argintul a fost cotat la 40,85 dolari pe uncie, in ambele cazuri fiind inregistrate noi recorduri istorice. Ulterior, aurul a coborat la nivelul de 1605 dolari.

Spre comparatie, la finele anului 2000, uncia de aur se vindea cu 272 dolari, iar in 2009 cu 900 dolari. Fata de 2008, anul izbucnirii crizei economice mondiale, metalul pretios se vinde acum la un pret dublu.

Cine castiga din aur ?

Aprecierea puternica a aurului a confirmat asteptarile omului de afaceri George Soros. Celebrul investitor a mizat masiv, inca de anul trecut, pe metalul galben, afirmand ca aurul reprezinta "the ultimate bubble". In numai doi ani, el a devenit al saptelea mare detinator de actiuni SPDR Gold Shares, cel mai mare fond de plasamente in aur.

Si romanii au pus miza pe aur. BCR si Piraeus, cele doua banci locale care deruleaza operatiuni in acest domeniu, au vandut de la inceputul lunii iulie, adica in mai putin de doua saptamani, circa 50 de kilograme de aur, in valoare de 1,8 milioane de euro. De la inceputul anului, cantitatea vanduta depaseste 300 kilograme de auro.

Alina Piciorea, directorul de vanzari trezorerie de la Piraeus Bank, a declarat, pentru DailyBusiness.ro,á ca cei mai multi investitori in aur provin din mediul de afaceri sau au profesii liberale, sunt de varsta medie (40-45 ani), locuiesc in zona urbana si au venituri medii sau peste medie. Cel mai tanar investitor are varsta de 21 de ani, iar cel mai in varsta, 71 de ani.

á"Cea mai mari tranzactie a fost de 10 kilograme sub forma de lingouri, achizitie facuta de un client persoana fizica din mediul urban", a declarat Alina Piciorea.
Alina Piciorea, directorul de vanzari trezorerie de la Piraeus Bank
Alina Piciorea, directorul de vanzari trezorerie de la Piraeus Bank
"Estimam o triplare a vanzarilor, in conditiile in care tocmai am lansat un nou produs", a declarat aceasta. áEste vorba de "Aurul de cont", care poate fi tranzactionat fie prin platforma de tranzactionare PETS, fie printr-un simplu ordin de tranzactionare in sucursalele Piraeus Bank.

Clientii pot alege sa investeasca in aur, fara a fi necesara livrarea fizica a acestuia, eliminand astfel mare parte din costurile aferente acestui proces. De asemenea, clientii pot solicita oricand livrarea fizica integrala sau a unei parti din cantitatea investita

Aurul, la 2.000 de dolari/uncie?

"Perioada de acum imi aminteste de 1998, cand pietele de capital incepeau sa reactioneze negativ la problemele Rusiei. Cred ca situatia actuala a economiei globale este catalizatorul care va duce aurul la nivelul de 2.000 de dolari, in urmatoarele patru luni. Sunt convins ca asa va fi", afirma Ben Davies, CEO al Hinde Capital, citat de Business Insider.

Potrivit acestuia, cel putin un stat european va cunoaste default-ul, in viitorul apropiat. "Este important daca intrarea in incapacitate de plata va fi tinuta sub control. In functie de cum se va intampla, pretul aurului poate exploda".

Scenariul este confirmat si de analistii de la Deutsche Bank. "Anticipez cresterea cotatiei aurului, in pofida nivelului actual. Poate atinge 2.000 de dolari uncia in urmatoarele opt luni", a declarat Hal Lehr, director general pentru tranzactii cu marfuri la Deutsche Bank.Danezii de la Saxo Bank coteaza uncia de aur la 1.800 de dolari.

"Exista estimari si mai spectaculoase, care ating niveluri de pana la 3.000 de dolari pe uncie", a declarat Alina Piciorea, directorul de vanzari trezorerie de la Piraeus Bank.

Interesant este insa faptul ca omul de afaceri George Soros a inceput sa vanda, pentru a-si marca profitul. Fondul de hedging al acestuia si-a lichidat aproape in intregime in trimestrul I (de la 4,7 milioane actiuni la final de 2010 pana la 49.400 de actiuni la finalul lui martie) detinerea de unitati la cel mai mare fond cu posesie fizica de aur din lume, SPDR Gold ETF. Decizia ar putea insemna ca pretul a atins maximul? á "Poate ca George Soros si-a fixat si si-a atins un obiectiv de castig (in procente sau suma absoluta) pe pozitiile deschise si atunci (primul trimestru, n.r.) a fost momentul sa le inchida", a declarat Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers.

Fondul lui Soros nu a renuntat la detinerile in companii miniere care extrag si proceseaza aur, realizand mai degraba o rebalansare, prin iesirea din pozitii mai putin profitabile si acumulari de actiuni Freeport-McMoran Copper & Gold printre altele, a spus Claudiu Cazacu.

Alina Piciorea de la Piraeus Bank Romania a declarat anterior ca dupa maximul de 1.600 de dolari, nu exclude o corectie mai semnificativa pe finalul anului, alimentata si de inchiderea pozitiilor investitorilor institutionali. á Potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) in randul companiilor miniere din intreaga lume arata ca preturile ridicate de pe piata aurului se vor mentine in continuare, intre 1.400 si 3.000 de dolari uncia.

In plus, 70% dintre producatorii de aur intentioneaza sa foloseasca lichiditatile aditionale obtinute ca urmare a pretului ridicat al aurului pentru identificarea unor noi depozite sau extinderea celor actuale pentru a asigura un grad ridicat de refacere a rezervelor de aur.

Tarile bogate in resurse naturale s-ar putea orienta din ce in ce mai mult spre investitiile in aur pentru a limita intarirea monedelor proprii si ar putea extinde masa monetara pentru a finanta achizitiile de metal pretios.

De asemenea, statele care nu se bazeaza pe exploatarea resurselor naturale, dar au o componenta puternica de export, ar putea adopta strategii similare tinand cont de faptul ca o valoare mai scazuta a monedelor locale le-ar ajuta la mentinerea competitivitatii exporturilor, se mai spune in studiul PWC.

Cei mai mari detinatori de aur

Potrivit unui clasament al tarilor cu cele mai mari rezerve de aur, realizat de The Telegraph, cei mai bogati se pot considera americanii. Au 8133 de tone, ce valoreaza peste 360 miliarde de dolari. Pe locul secund in clasament este Germania, cu 3.401 de tone, in valoare de 151 miliarde de dolari, urmata de FMI, cu 2.814 de tone (125 miliarde de dolari).

In clasament urmeaza Italia, cu 2.451 tone, Franta ľ 2.435 tone, China ľ 1.054 tone, Elvetia ľ 1.040 tone, Rusia - 825 tone, Japonia ľ 765 tone si Olanda ľ 612 tone.

Romania detine 103 tone de aur, in valoare de peste 3,2 miliarde de euro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 04 Aprilie 2020, 21:40
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter