- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Comparatie intre banci: Cat costa un credit ipotecar de 75.000 euro pe 30 de ani

07 Apr, 12:38 • gecad.net
Conform unui tabel comparativ al ofertelor de credit disponibile in piata, realizat de catre DailyBusiness.ro, pentru un credit ipotecar de 75.000 de euro, pe 30 de ani, consumatorii romani ar trebui sa plateasca rate lunare intre 570 si 898 de euro, iar suma totala rambursata variaza intre 206.000 si 325.000 euro.
Comparatie intre banci: Cat costa un credit ipotecar de 75.000 euro pe 30 de ani

Creditul de 75.000 de euro, corelat cu un avans de 25%, ar fi suficient pentru cumpararea unei locuinte de 100.000 de euro. Un venit lunar de 2.400 de euro ar fi suficient unui roman pentru a isi cumpara acest apartament pe credit, de la aproape orice banca locala.

Portretul robot folosit pentru calcularea ratelor de credit a fost: tanar in varsta de 30 de ani, cu circa 7 ani vechime in munca, 2 ani la ultimul serviciu, angajat la o companie cu capital privat strain.

Dobanda imprumuturilor listate include indicele Euribor (dobanda interbancara la euro), caruia i se adauga o marja a bancii. Ratele prezentate in tabel includ nivelurile Euribor valabile in prezent la banci. Acestea pot fi diferite de la o banca la alta, in functie de formula de calcul pe care se bazeaza dobanda Spre exemplu, unele banci actualizeaza nivelul Euribor la 3 luni, in timp ce altele la 6 luni.

Vedeti oferta comparativa in tabelul de mai jos
[img=171][/img]
Avansul minim solicitat de cele mai multe banci este in prezent de 25% din valoarea imobilului finantat. Exista pe piata si institutii care permit contractarea unui credit fara avans, in randul carora se inscrie BCR, precum si institutii care solicita avans peste aceasta limita. Credit Europe Bank si Bank Leumi sunt doua din bancile in cazul carora avansul urca pana la 50% din valoarea imobilului.

Exista cateva banci care nu se regasesc in tabel. Unele dintre acestea nu au fost incluse pentru ca maturitatile maxime pe care le-au fixat pentru creditele ipotecare sunt sub cea luata ca referinta in tabel, respectiv 30 de ani. Emporiki Bank este una dintre acestea, banca acordand credite imobiliare pe maxim 25 de ani.

La randul sau, Romanian International Bank acorda credite ipotecare pe maxim 20 de ani. Totodata, in cazul Credit Europe Bank perioada maxima se poate intinde pana la 10 ani.

Nu au fost incluse in tabel nici Libra Bank si ProCredit Bank, banci dedicate profesiilor liberale si, respectiv, IMM-urilor, si care, chiar in conditiile in care acorda credite persoanelor fizice, e vorba de imprumuturi mai mici de 75.000 de euro.

Totodata, in tabel nu au fost incluse Volksbank Romania si Bancpost Romania, banci care nu acorda in prezent credite ipotecare pentru persoane fizice.