- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pascariu, UniCredit: Scutirea IMM-urilor de plata creditelor timp de 1 an ar lasa bancile fara bani

26 Aug, 11:45 • gecad.net
Daca bancile ar scuti intreprinderile mici si mijlocii de plata principalului la credite, pe o perioada de un an, asa cum a propus marti Mircea Geoana, presedintele Senatului, atunci bancile ar ramane fara lichiditate, a spus pentru DailyBusiness.ro Dan Pascariu (foto), presedintele Consiliului de Administratie al bancii UniCredit Tiriac.
Pascariu, UniCredit: Scutirea IMM-urilor de plata creditelor timp de 1 an ar lasa bancile fara bani

Principalul este suma pe care clientul o ramburseaza clientului si care reprezinta imprumutul ce i-a fost acordat de banca. In afara principalului, clientul mai ramburseaza bancii costurile atasate creditului, respectiv dobanzi si comisioane. In mod normal, o rata lunara include o parte din pricipal, o parte din dobanda aferenta creditului si din comisioanele percepute de banca pentru imprumut.

Potrivit informatiilor aparute in presa, Mircea Geoana ar fi declarat ca propunerea de scutire la plata a IMM-urilor ar aduce bancilor un minus la incasari de 50-60 milioane de euro, o suma insignifianta in conditiile in care institutiile au raportat pentru anul trecut un profit pe sistem de 1,2 miliarde de euro.

Propunerea lui Geoana este sustinuta de Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Ghetea a precizat pentru DailyBusiness.ro ca, in curand, ea va fi dezbatuta in cadrul Consiliului de Administratie al ARB.

La randul sau, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, sustine aceasta solutie, mentionand insa ca, in eventualitatea in care acesta va fi implementata, ar trebui sa se lase la latitudinea bancilor daca doresc sau nu sa participe la proiect.

Mircea Geoana a mentionat ca un program similar a fost implementat cu succes in Italia, la acord participand circa 400 de banci.