- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

1,16 milioane de turiști ne-au vizitat țara în primele nouă luni ale anului. Dintre ei, nemții au fost cei mai numeroși. Vezi cât au cheltuit în România

27 Dec, 23:19 • Gabriela Andreescu
După doi ani în care turismul a fost puternic afectat de pandemie, 2022 a fost mai relaxat, iar turiștii au început din nou să călătorească. Acest fapt este confirmat și de datele oficiale de la Institutul Național de Statistică. Conform acestora, numărul de turiști străini care au venit în țara noastră anul acesta a crescut cu mai bine de 50% față de 2021.
1,16 milioane de turiști ne-au vizitat țara în primele nouă luni ale anului. Dintre ei, nemții au fost cei mai numeroși. Vezi cât au cheltuit în România

1,16 milioane de străini au venit în România în primele nouă luni din acest an, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), analizate de Economica.net. Această cifră e la aproape 55% din numărul de total de turiști care ne-au vizitat în aceeași perioadă a lui 2019: 2,10 milioane.

Cum arată topul turiștilor care ne-au vizitat țara, din punctul de vedere al naționalității

Cei mai mulți cetățeni străini care au venit la noi au fost germanii, care și-au păstrat poziția de cei mai numeroși turiști străini care au venit în România anul acesta, chiar dacă numărul lor e mai mic cu 43% față de 2019, când ocupau tot prima poziție, arată datele INS analizate și comparate de Economica.net.

Turiștii din Israel au revenit în top și se află anul acesta pe locul al doilea, la fel ca în 2019, însă sunt cu 42% mai puțini față de atunci. Față de anul trecut, creșterea este una mai mare, de aproape 200%.

Citește și: Anunț șoc de la cercetători: Artificiile conțin otrăvuri şi substanţe cancerigene! Academia de Ştiinţe din Cehia a cerut interzicerea lor!

Topul este continuat de italieni, americani și unguri, care ocupă aceleași poziții ca în 2019. Regatul Unit și Franța continuă topul de anul acesta, iar turiștii modoveni se clasează pe locul opt, urmați de polonezi și, pentru prima oară în top 10, de ucraineni, în număr de 42.360. Cei mai mulți dintre aceștia au venit în scop particular, și doar 5.666 dintre ei au călătorit în scop de afaceri. E posibil ca războiul să-i fi făcut pe ucraineni să aleagă destinații de vacanță mai aproape. Majoritatea dintre ei, circa 30.000, au venit cu mașina, mai arată datele INS, consultate de sursa citată.

În plus, numărul de turiști ucraineni care au venit anul acesta în România și care s-au cazat în structurile de cazare turistică colectivă și private, fără a-i în calcul pe cei care s-au refugiat la noi, este similar cu cel înregistrat în 2019: 43.560.

Jurnaliștii de la Economica au analizat și sumele cheltuite de turiștii străini pentru vacanțele sau călătoriile de afaceri. Cu un număr de străini la jumătate față de anul dinaintea pandemiei, și banii cheltuiți au fost mai puțini. Dacă în 2019 turiștii au cheltuit 5,48 de miliarde de lei, anul acesta suma a fost de 3,15 miliarde de lei.

Cea mai mare sumă totală au cheltuit-o israelienii: aproape 400 de milioane de lei, urmați de germani, cu 330 milioane de lei și americani, care au cheltuit în total 248 de milioane de lei.

Pe de altă parte, dacă împărțim sumele totale din dreptul fiecărei țări cu numărul de turiști, atunci obținem un top diferit: Cei care au cheltuit mai mult sunt turiștii din Coreea de Sud: aproape 6.000 de lei, urmați de turiștii din Africa de Sud, cu o medie cheltuită de 5.435 de lei. Turiștii din Muntenegru au cheltuit 4.360 de lei, ciprioții au cheltuit 4.353 de lei, australienii 4.169 și norvegienii 4.050 de lei. Topul este completat de japonezi, israelieni și maltezi.

Citește și: Directorul unei fabrici de armament din România a cerut șpagă 8.500 euro, 7.000 lei şi 13 miei de Paște pentru un contract. Acum e trimis în judecată de DNA

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult