- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigații. Liviu Zăgan: „Trebuie să gândim pe termen lung, pentru că vorbim de investiții de 6.000-7.000 euro/hectar”

28 Nov, 15:08 • Bumbeneci Diana
Vești noi pentru români. Ministerul Agriculturii promite oficial că va investi 1,5 mld. euro în reabilitarea infrastructurii principale de irigații. Proiectele de investiții se vor desfășura în perioada 2023-2027.
1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigații. Liviu Zăgan: „Trebuie să gândim pe termen lung, pentru că vorbim de investiții de 6.000-7.000 euro/hectar”

Scopul investițiilor este acela de a se ajunge la suprafața irigabilă de 2,6 mil. ha. În acest sens, pentru a se îndeplini obiectivul, fermierii sunt de părere că este nevoie de investiții masive și în infrastructura secundară de irigații, ca suprafața irigabilă să fie irigată, conform ZF.

1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigații

În anul actual agricol, marcat de o secetă care a afectat 1,1 milioane de hectare, adică 20% din suprafața totală cultivată cu cereale, fermierii români au reușit să irige circa 0,5 milioane de hectare, chiar dacă specialiștii din domeniu au pregătit 1,3 milioane de hectare pentru irigații. În acest context, ministerul Agriculturii vrea să dubleze suprafața irigabilă în cinci ani, până la 2,6 mil. ha, însă fermierii își doresc o investiție bine gândită, ca suprafața irigabilă să fie irigată.

irigații
irigații

Citește și: Contract de 1,91 miliarde lei semnat de CFR. Sorin Grindeanu anunță succes prin PNRR: „Constructorul spaniol are la dispoziţie 42 de luni”

Văd nevoia de a gândi pe termen lung, de a proiecta, de a integra şi de a executa proiectul, dar, deocamdată, din ce simt eu, noi mai degrabă peticim, ceea ce nu este deloc bine, decât poate pe termen scurt că o să mai irigăm câteva zeci sau sute de mii de hectare. Însă, mă întreb ce se întâmplă peste 10, 20, 30 de ani cu aceste învestiții în agricultură? Trebuie să gândim pe termen lung, pentru că vorbim de investiţii de 6.000-7.000 euro/hectar și trebuie să luăm în calcul amortizarea“, a spus Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest, companie care lucrează peste 12.000 de hectare.

Mai poți citi: Azil pentru Ucraina. MAI anunță câți ucraineni au fugit din calea războiului și au cerut azi în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult