- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

2022 anul firmelor în insolvență! Peste 6700 de companii au pus lacătul pe ușă

01 Feb, 20:36 • Cornel Ghimeșan
Conform unei analize realizate de, CITR, peste 6.700 de firme au intrat în insolvență anul trecut, numărul fiind în creștere cu 10% față de anul precedent. Dintre acestea doar 67 erau companii de impact, care cumulau 5.500 de angajați.
2022 anul firmelor în insolvență! Peste 6700 de companii au pus lacătul pe ușă

Anul 2022 – anul insinsolvențelor! Conform unei analize realizate de compania de insolvență și restructurare CITR, anul trecut peste 6.700 de firme au pus lacătul pe ușă, intrând în insolvență. Acest număr este în creștere cu 10% comparativ cu 2021, când numai 6.144 de firme au fost în această situație. Dintre acestea, doar un număr de 67 de comanii erau considerate de impact, deoarce cumulau un număr de peste 5.500 de anganjați. Acestea înregistrează active de peste 1,5 miliarde de lei și au datorii la bugetul de stat care se ridică la peste 170 de milioane de lei, conform Economedia.

Alte articole: Propunere-şoc! Pedepse reduse pentru deţinuţii care acceptă să doneze organe sau măduvă osoasă

„În pofida încercărilor manifestate de reglementările europene de a încuraja mecanismele de restructurare rapide și eficiente, constatăm o menținere a inerției în ceea ce privește companiile în dificultate. Deși în România avem două mecanisme noi de restructurare introduse la timp în legislația noastră, observăm că doar 1% dintre companiile de impact care ar putea beneficia de pe urma unei restructurări au intrat sub protecția legii insolvenței, majoritatea fiind proceduri la cererea creditorilor, nu din voința proprie”, a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Firmele intră în insolvență

43% dintre companii întârzie decizia de a lua măsuri de revenire, consecința fiind creșterea disproporționată a volumului datoriilor pentru a menține activitatea, conform studiului publicat de CITR. Totodată, această amânare reduce expnenția șansele de redresare. În 2022 a fost înregistrată o creștere a procedurilor de restructurare prin aplicarea facilităților fiscale puse la dispoziția companiilor. Acest trend care s-a răspândit în piața demonstrează faptul că antreprenorii au căutat măsuri punctuale de reducere a datoriilor.

„Cifrele actuale sunt un rezultat al măsurilor fiscale aplicate în ultima perioadă ca răspuns la dificultățile economice și se manifestă printr-o creștere a nivelului datoriilor globale în toate segmentele – public, privat și casnic. Doar o inversare a acestui trend ar conduce la luarea unor măsuri de tratare activă a dificultăților prin care trec companiile de impact. Iar efectul se va vedea în sănătatea companiilor și a economiei noastre”, a concluzionat Paul-Dieter Cîrlănaru.

Deși, la nivel global, ultimii doi ani au fost marcați de scăderea insolvențelor, ultimele date arată că acestea s-au intensificat și vor urma acest trend, dat fiind că statele au oprit treptat măsurile temporare de sprijin, care în cele mai multe situații doar amânau insolvența. Cu cât soluțiile de salvare, de restructurare sunt accesate mai târziu, cu atât șansele de revenire scad.

Dacă privim retrospectiv, a existat un decalaj semnificativ între valurile de insolvență și momentele dificile din economie. De exemplu, după criza din 2008, vârful perioadei de insolvențe a fost înregistrat în 2013-2015. Cu alte cuvinte, deși, în prezent, există mecanisme de restructurare mult mai elaborate, vârful insolvențelor nu a fost atins.

Citește și: FMI critică guvernele. „Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală”. Instituția cere ajutorarea celor vulnerabili

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult