- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

FMI critică guvernele. „Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală”. Instituția cere ajutorarea celor vulnerabili

01 Feb, 17:54 • Polojan Tudor
Fondul Monetar Internațional spune că anul acesta economia mondială nu va intra în recesiune, inflația urmează să încetinească, iar economiile europene au fost mult mai rezistende decât se credea. Măsurile luate de către guvernele țărilor sunt aspru criticate de către FMI.
FMI critică guvernele. Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală. Instituția cere ajutorarea celor vulnerabili

FMI este de părere că Guvernele ar trebui să redirecționeze măsurile doar către persoanele vulnerabile sau afectate de situația actuală, criticând guvernele legat de modul în care gestionează ceea ce se întâmplă în prezent. Acesta a prezentat în zilele trecute un nou raport al World Economic Outlook care arată o perspectivă mai favorabilă, scrie digi24.ro.

Economia mondială urmează să înregistreze o creștere de 2,9% în 2022, după un avans de 3,4%. In octombrie se previziona o expansiune de doar 2,7%, și tot în aceeași lună FMI avertiza că ar putea să urmeze o criză.

„Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală. Inflaţia globală ar urma să scadă de la 8,8% în 2022 la 6,6% în 2023 şi la 4,3% în 2024. Majorarea dobânzilor de către băncile centrale, pentru a contracara inflaţia, şi invadarea Ucrainei de către Rusia continuă să afecteze activitatea economică”, a spus economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, scrie Agerpres.

Mai citește și: Scenariile alegerilor prezidențiale. De la NATO la Cotroceni, Geoană printre preferați. Simion și Ciucă mai așteaptă 5 ani

FMI nu se așteaptă la o recesiune/ sursa foto: digi24.ro
FMI nu se așteaptă la o recesiune/ sursa foto: digi24.ro

FMI anunță că se vor menține riscuri

Invadarea Ucrainei este un risc extrem de serios care amenință economia mondială în acest moment, neștiindu-se când și cum se va incheia acest conflict. Apariția potențialelor viitoare valuri de Coronavirus dar și dobânzile ridicate se află și ele pe lista de riscuri, acestea ducând la crize în țările deja afectate de datorii.

„Sprijinul fiscal ar trebui mai bine direcţionat către cei mai afectaţi de nivelul ridicat al preţurilor la alimente şi energie, iar măsurile extinse de sprijin fiscal ar trebui retrase”, avertizează Fondul Monetar Internațional.

Instituția cere restructurarea cadrului privind restructurarea datoriilor, fiind de părere că fără măsuri preventive unele state vor ajunge în incapabilitatea de a-și achita datoriile. Mai pe scurt, FMI ceartă guvernele pentru faptul că încearcă să micșoreze presiunile economice luând măsuri excesiv de generalizate, în loc să încerce să gestioneze riscurile la adresa inflației.

Te-ar mai putea interesa și: România este pe locul 10 în UE la sumele aprobate pentru ajutoare de stat. Avertismentul privind „licitaţia subvenţiilor”

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult