- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

2024 aduce inovație medicală: Ce trebuie să știe românii despre noile schimbări la Cardul de Sănătate

27 Mar, 20:39 • Bumbeneci Diana
Anul 2024 marchează evoluția în sănătate: Românii se pregătesc pentru noile schimbări la Cardul de Sănătate.
2024 aduce inovație medicală: Ce trebuie să știe românii despre noile schimbări la Cardul de Sănătate

O veste importantă a fost recent anunțată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu privire la modificări semnificative la Cardul de Sănătate. Prin intermediul unui comunicat de presă, CNAS a confirmat că o schimbare majoră a avut loc în sistemul de emitere a cardurilor de sănătate, o decizie care a fost deja implementată și publicată în Monitorul Oficial.

Schimbări la Cardul de Sănătate

Printr-un Ordin semnat de președintele CNAS și oficializat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă privind prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la emiterea cardului duplicat.

Anterior acestei modificări, durata de valabilitate a adeverinței era limitată la 60 de zile, ceea ce implica necesitatea obținerii periodice a unei noi adeverințe până la primirea noului card. Această schimbare vine în sprijinul asiguraților, reducând birocrația și evitând disconfortul provocat de repetatele vizite la Casele de Asigurări de Sănătate.

Valeria Herdea, președintele CNAS, a evidențiat faptul că prelungirea duratei de valabilitate a adeverinței va simplifica procedurile pentru asigurați și va contribui la diminuarea cozilor de la ghișee. Mai mult decât atât, noul ordin permite depunerea cererii de eliberare a cardului duplicat și prin poștă sau mijloace electronice de comunicare la distanță, condiția fiind însoțirea acesteia de copia actului de identitate și, eventual, de alte documente necesare, precum și dovada plății contravalorii cardului duplicat.

„Durata până la emiterea cardului duplicat poate depăși două luni, iar asigurații pot fi puși în situația neplăcută de a face drumuri repetate la casele de asigurări de sănătate. Măsura prelungirii duratei de valabilitate a adeverinței de înlocuire a cardului național duplicat implicit debirocratizează și fluidizează activitatea caselor de asigurări de sănătate și diminuează cozile de la ghișee”, a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Cardul de Sănătate.
Cardul de Sănătate.

Vezi și: Au intrat banii în conturile românilor! APIA anunță plăți de peste 400 de milioane de lei

De asemenea, solicitatorilor cardului duplicat li se poate transmite adeverința înlocuitoare prin mijloace de comunicare la distanță. Adeverințele emise înainte de intrarea în vigoare a noului ordin își păstrează perioada de valabilitate inițială. Totodată, persoanele asigurate care nu au avut niciodată card național de sănătate emis pot beneficia de servicii medicale fără a fi nevoie să prezinte o adeverință în locul cardului.

Aceste modificări aduc un suflu nou în sistemul de asigurări de sănătate din România, facilitând accesul la serviciile medicale și reducând birocrația asociată. Este important ca toți cei afectați să fie la curent cu aceste schimbări și să le utilizeze în avantajul lor pentru a beneficia de servicii medicale fără dificultăți suplimentare.

Această adeverință se emite pentru asigurații care depun la casa de asigurări de sănătate cererea de eliberare pentru cardul de sănătate duplicat, în cazul:

  • pierderii, deteriorării, furtului cardului inițial;
  • schimbării datelor de identitate ale titularilor, față de cele înscrise pe card, potrivit cnas.ro.

Ai mai putea citi: Nouă majorare de tarife la CFR Călători: Ce schimbări vor avea loc și cum te afectează în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult