- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

48% dintre români preferă programul flexibil! 82% dintre angajații din întreaga lume se așteaptă ca angajatorii să sprijine acest tip de muncă

01 Oct, 20:20 • Bumbeneci Diana
Studiu Mindspace: 82% dintre angajații din întreaga lume se așteaptă ca angajatorii să susțină echilibrul dintre viața profesională și cea personală.
48% dintre români preferă programul flexibil! 82% dintre angajații din întreaga lume se așteaptă ca angajatorii să sprijine acest tip de muncă

Mindspace

, furnizor global de spații de lucru flexibile, a dezvăluit rezultatele celui mai recent sondaj realizat printre angajații din diverse industrii din întreaga lume privind evoluția atitudinilor față de locul de muncă. Cel mai recent raport privind bunăstarea angajaților arată că surprinzător de mulți angajați, respectiv 9 din 10, consideră facilitățile și ofertele legate de bunăstare ca fiind critice atunci când aleg un loc de muncă, iar 82% se așteaptă să primească sprijin din partea angajatorilor pentru a-și menține echilibrul între viața profesională și cea personală.

48% dintre români preferă programul flexibil

În timp ce trendul „quiet quitting” pare să încetinească și din ce în ce mai multe companii își readuc angajații la birou, sondajul sugerează că atitudinile față de locul de muncă și echilibrul dintre viața profesională și cea personală continuă să evolueze – majoritatea angajaților acordă mai multă importanță sănătății mentale și fizice și bunăstării generale. Bunăstarea angajaților a devenit un element critic pentru a stimula productivitatea și a menține retenția, aspecte pe care companiile trebuie să le ia în considerare pentru a rămâne competitive.

Raportul explorează, de asemenea, cele mai semnificative moduri prin care angajații consideră că angajatorii ar trebui să le susțină bunăstarea generală. 43% dintre participanți au afirmat că beneficiul cu cel mai mare impact asupra bunăstării este programul de lucru flexibil. Alte beneficii menționate includ flexibilitatea spațiului de lucru (21%), mese sănătoase gratuite (24%), mai multe zile de concediu (33%), îmbunătățirea asigurării de sănătate (16%) și alte facilități, cum ar fi sălile de sport la locul de muncă.

Poți citi: Jobul plătit cu un salariu de 1400 de euro pe lună. Românii care se angajează aici au abonament la clinici medicale private şi posibilitatea de a lucra remote

La nivel local, studiul arată că 48% dintre români preferă programul de lucru flexibil, 43% își doresc mai multe zile de vacanță, 29% vor mese sănătoase gratuite, iar 25% vor îmbunătățirea asigurării de sănătate.

 

Atunci când au fost întrebați despre efectele negative ale locurilor de muncă în care bunăstarea nu era o prioritate, 25% dintre respondenți au spus că astfel de medii afectează negativ dorința lor de a rămâne în companie – jumătate dintre aceștia (50%) au considerat că motivația angajaților ar fi cea mai afectată, urmată de productivitate (48%) și creativitate (28%).

 

În România, 56% dintre respondenți spun că scăderea productivității este principalul efect negativ al locurilor de muncă în care bunăstarea nu era o prioritate, 51% spun că motivația e cea mai afectată, iar 24% sunt de părere că cel mai mult ar avea de suferit creativitatea.

Vezi și: Inedit! Așa arată casa vândută la 1 euro. Motivul pentru care încă nu a fost cumpărată, deși are etaj

Sondajul a avut ca scop evidențierea părerilor actuale ale forței de muncă globale față de ofertele de bunăstare ale angajatorilor, importanța unui angajator orientat către bunăstarea angajaților ca variabilă în alegerea unui nou loc de muncă sau în decizia de a rămâne la locul de muncă actual, precum și modalitățile concrete prin care angajatorii ar putea susține bunăstarea angajaților.

Job program flexibil
Job program flexibil

Pentru că atât companiile mari, cât și cele mici își îndeamnă treptat angajații să revină la birou, acum este momentul pentru angajatori să reconsidere viitorul muncii, care să includă opțiuni flexibile de lucru în ceea ce privește programul și locația, și să pună mai mult accent pe beneficiile care îmbunătățesc bunăstarea angajaților”, a declarat Dan Zakai, CEO și co-fondator al Mindspace.

„Acest ultim sondaj sugerează că angajații adoptă o abordare mai holistică față de locul lor de muncă – cu  mai multe așteptări  pentru modele de lucru hibride, facilități care susțin echilibrul între viața profesională și cea personală sau îmbunătățirea asigurărilor de sănătate. Companiile care cred în revenirea la birou și doresc să-și păstreze cei mai buni angajați trebuie să fie orientate spre viitor și să recunoască că facilitățile de wellness integrate nu sunt un lux, ci o necesitate strategică pentru a promova bunăstarea, a spori retenția și a stimula succesul organizațional.”

Mindspace a realizat sondajul pe baza interviurilor cu 2.000 de angajați din SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Polonia, România și Israel.

Te mai poate interesa și: Locul de muncă remote din România plătit cu 1900 de euro pe lună și bonusuri de performanță

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult