- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

64 de milioane de euro pentru avioanele care aduc ploaia. Ce prevede proiectul care ar putea salva România de la secetă

09 May, 10:20 • Bumbeneci Diana
Avioanele care aduc ploaia ar putea salva România de la secetă. Autoritățile au în plan să cumpere 8 aeronave care ajută la creșterea nivelului de precipitații.
64 de milioane de euro pentru avioanele care aduc ploaia. Ce prevede proiectul care ar putea salva România de la secetă

Avioanele ar putea salva țara de la secetă! Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP) își propune să realizeze în continuare investiții importante pentru combaterea secetei în România. Printre acestea se numără achiziționarea unor avioane cu ajutorul cărora se poate crește nivelul de precipitații, anunță AgroTV.

Avioane care pot salva țara de la secetă

Mai multe teste în acest sens au fost efectuate deja în România. Primele verificări care au avut și un feedback pozitiv au fost realizate cu avioane din Grecia și Bulgaria. În acest sens, rezultatele au fost destul de bune, spune directorul general al AASNACP, Gheorghe Căunei Florescu.

Te mai poate interesa și: Credite pentru români. APIA a publicat adeverințele pe care românii trebuie să le completeze pentru a primi bani de la Guvern

Avioane care aduc ploaia
Avioane care aduc ploaia

„Fenomenele de creștere a precipitațiilor le-am pus în operă începând cu 2017, testând tehnologia aviației. Am pus în practică primele proiecte în Dobrogea, în 2017, după care în Moldova, Muntenia și Transilvania, unde am acționat în 2022. Am obținut rezultate foarte bune, creșteri de precipitații chiar de 30 de litri/mp în Tulcea. Am obținut o medie de 10 litri, 5 litri, 7 litri, 15 litri. Este o tehnologie folosită în lume.

În Statele Unite, tehnologia aviației se folosește de acum 70 de ani. Am fost în Dakota de Nord, la o firmă de aviație, unde am văzut tehnologii de ultimă generație, am stat de vorbă cu tehnicieni și nu mi-a venit să cred ceea ce am văzut acolo. Și grecii, și bulgarii, de acolo s-au instruit și au achiziționat avioane și le folosesc de aproape 30 de ani. Noi, această activitate de creștere a precipitațiilor, am făcut-o în prima fază în colaborare cu Grecia, cu două avioane din Grecia, iar anul trecut cu două avioane din Bulgaria”, a precizat Gheorghe Căunei Florescu pentru AGRO TV, în emisiunea Agricultura la Raport.

Conform declarațiilor directorului AASNACP, România ar avea nevoie în total de opt astfel de aeronave. În acest sens, prețul uneia se ridică la aproximativ 8 milioane de euro.

După ce toate aceste investiții vor fi realizate, costul creșterii precipitațiilor pe un hectar de teren, pe perioada unui an întreg, se ridică la aproximativ 14 euro/hectar, a mai spus specialistul.

Ai mai putea citi și: APIA anunță data limită pentru depunerea cererilor. 300.000 de fermieri sunt vizați

https://www.youtube.com/watch?v=aqGOipB7ARk&ab_channel=%C8%98tirilePROTV

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult