Știri interne

64% dintre locuinţele aflate în proprietatea primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Vezi motivele invocate de autorități

10 Jan, 23:55 • Gabriela Andreescu
Un studiu realizat de Infocons prezintă rezultate surprinzătoare cu privire la grija pe care o are statul român pentru proprietățile aflate în subordine. Conform studiului, circa 64% dintre locuinţele aflate în proprietatea primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Mai mult, 70% dintre primării nu au desfăşurat acţiuni de încurajare a cetăţenilor la încheierea poliţei obligatorii.
64% dintre locuinţele aflate în proprietatea primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Vezi motivele invocate de autorități

Potrivit respondenţilor, doar 45% dintre primăriile de oraşe şi reşedinţe de judeţ au prevăzut în bugetul de stat aferent anului 2022 sume privind asigurarea obligatorie a locuinţelor aflate în proprietatea sau administrarea acestora, informeaza Agerpres.

Aproape 64% dintre locuinţele aflate în proprietatea primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, iar  70% dintre primării nu le-au spus cetăţenilor despre avantajele încheierii poliţei obligatorii

„Conform datelor colectate, aproape 64% dintre locuinţele aflate în proprietatea statului, respectiv sediile primăriilor de oraşe şi a instituţiilor aflate în subordinea acestora , nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, iar 70% dintre primăriile de oraşe şi reşedinţe de judeţ nu au desfăşurat acţiuni în vederea informării cetăţenilor cu privire la obligaţiile prevăzute în Legea 260/2008, respectiv asigurarea locuinţei împotriva dezastrelor natural”, se menţionează într-un comunicat al asociaţiei.

Iată motivele invocate de autorităţile locale pentru faptul că locuinţele aflate în administrarea acestora nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale:

  • lipsa creditelor bugetare alocate în bugetul anual;
  • constrângeri bugetare cauzate de pandemia SARS-COV2;
  • situarea imobilelor în zone lipsite de riscurile naturale acoperite de poliţa obligatorie;
  • insuficienţa personalului sau lipsa unui compartiment de specialitate care să evalueze situaţia imobilelor;
  • număr prea mare de atribuţii în sarcina administraţiilor publice locale;
  • responsabilitatea chiriaşilor sau a celor interesaţi de achiziţia imobilelor.
Aproape 64% dintre locuinţele aflate în proprietatea primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale
Aproape 64% dintre locuinţele aflate în proprietatea primăriilor nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale

Citește și: Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă să nu mai fie majorări de dobânzi în România. „Considerăm că majorarea dobânzilor în regiune va fi încheiată.”

Studiul citat arată un dezinteres crescut al autorităților locale pentru încheierea unei polițe de asigurare. Potrivit respondenţilor, doar 45% dintre primăriile de oraşe şi reşedinţe de judeţ au prevăzut în bugetul de stat aferent anului 2022 sume privind asigurarea obligatorie a locuinţelor aflate în proprietatea sau administrarea acestora.

În ceea ce priveşte lipsa sancţiunilor şi a măsurilor de încurajare a proprietarilor pentru încheierea asigurării împotriva dezastrelor naturale, autorităţile locale susţin că motivul principal este reprezentat de insuficienţa bugetului şi a personalului de specialitate, dar şi de lipsa de interes a cetăţenilor pe acest subiect, mai scrie sursa citată.

Primăriile care au iniţiat acţiuni de informare pe acest subiect au ales ca principale metode de comunicare: afişe la sediul primăriei, adrese şi anunţuri pe website-urile instituţiei, afişe la panourile din incinta primăriei, înştiinţări anuale privitor la impozite, pliante, afişe stradale, verbal la sediul instituţiei, informări directe prin Direcţiile de Impozite şi Taxe Locale, notificări către asociaţiile de proprietari.

La nivel naţional, 68% dintre primăriile de oraşe şi de reşedinţe de judeţ au proprietăţi aflate în administrare direct sau prin societăţi ale acestora, cu un grad de cuprindere în asigurare de 36%. Totodată, conform datelor oficiale, doar 20% din totalul fondului locativ al României este asigurat împotriva dezastrelor naturale, în pofida prevederilor Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare (conform datelor statistice PAD), se mai menţionează în comunicat.

Citește și: Chinezii vor construi lotul 3 din Autostrada de Centură București Nord, după ce contestația turcilor de la IC Ictas a fost respinsă

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult