- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost adoptat proiectul de lege de Senat! Ce se întâmplă cu termenul de montare a repartitoarelor de căldură?

12 Dec, 21:03 • Oprea Alina
Senatul a adoptat poiectul de lege care reflectă prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură. Acesta se prelungește cu un an!
A fost adoptat proiectul de lege de Senat! Ce se întâmplă cu termenul de montare a repartitoarelor de căldură?

În decursul zilei de marți a fost adoptat proiectul de lege conform căruia termenul de montare a repartitoarelor de căldură se prelungește cu un an, de către Senatul României.

Potrivit acestui proiect, care a fost inițiat de senatori liberali, PSD și UDMR, această măsură pentru acordarea spirjinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375 milioane de lei, din Fondul de Modernizare.

„Acordarea acestui sprijin ar urma să înceapă pentru categoriile de persoane eligibile în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cardurilor de energie, a căror valabilitate urmează a fi prelungită până la 31 martie 2024.

Acest fapt ar permite economii însemnate la bugetul statului prin utilizarea unei infrastructuri existente şi care a fost deja plătită din acelaşi buget în cursul anului 2023 şi ar asigura sustenabilitatea măsurilor în implementare. Având în vedere că obligaţia de contorizare derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficienţa energetică, măsurile de sprijin dedicate respectării acesteia sunt în linie cu rolul Fondului pentru Modernizare de instrument cheie pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi modernizarea sistemelor energetice”, argumentează iniţiatorul, conform celor comunicate de bugetul.ro.

Ai putea fi interesat și de: Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 1.000 de lei. Montarea repartitoarelor este necesară până la data de 31 decembrie 2023!

Proiect de lege – termenul de montare a repartitoarelor de căldură a fost prelungit

Odată ce se va extinde această perioadă, va fi facilitată o tranziție mai fluidă, care va oferi un sprijin necesar atât furnizorilor de servicii, cât și consumatorilor, conform celor expuse.

Proiect de Lege pentru termenul montării repartitoarelor
Proiect de Lege pentru termenul montării repartitoarelor

Obligaţia statelor membre de transpunere în legislaţia naţională a dispoziţiilor privind contorizarea a expirat la 25 octombrie 2020. Obligaţia de contorizare vizează inclusiv consumatorii finali de încălzire centralizată, cu instituirea unui termen limită (1 ianuarie 2027) pentru modernizarea sau înlocuirea contoarelor şi repartitoarelor de costuri pentru energia termică deja instalate, cu dispozitive care pot fi citite de la distanţă. De precizat că, în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (3) din Legea nr. 325/2006, republicată, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru stabilirea unor măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima Cameră legislativă sesizată în acest caz, informează AGERPRES.

Ai putea fi interesat și de: Un nou proiect a fost depus la Senat. Montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc se prelungește cu un an