- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost aprobată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene!

16 Nov, 18:14 • Gabriela Andreescu
Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă de completare a OUG 82/ 2022, un mecanism care să asigure celeritatea proceselor de folosire a banilor din cadrul PNRR, stabilind că Unitatea executivă pentru finanţarea învăţământului superior, cercetării dezvoltării şi inovării va deveni partener al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în calitatea sa de administrator al schemelor de ajutor de stat şi minimis pentru investiţii destinate refacerii capacităţilor de producţie, de prestări servicii şi rezilienţa IMM-urilor.
A fost aprobată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene!

„E vorba de un mecanism care să asigure celeritatea proceselor de folosire a banilor din cadrul PNRR. Prin completarea OUG 82/ 2022 unitatea executivă pentru finanţarea învăţământului superior, cercetării dezvoltării şi inovării va deveni partener al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în calitatea sa de administrator al schemelor de ajutor de stat şi minimis pentru investiţii destinate refacerii capacităţilor de producţie, de prestări servicii şi rezilienţa IMM-urilor,” a declarat  Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Oficialul român a informat că scopul pe care și-l propune noua ordonanță guvernamentală este acela de a asigura, într-o manieră cât mai eficientă, finanțarea cererilor care trebuie soluționate, dar și contractele cu soicitanții admiși, informează Agerpres

„Se va asigura astfel, utilizarea la maxim a finanţării externe nerambursabile disponibile. E vorba de 2.517 cereri de finanţare care ar trebui soluţionate, la care se alătură alte 1.450 de contracte de finanţare cu solicitanţii deja admişi, până la termenul de 31 decembrie 2022″, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Palatul Victoria.

A fost aprobată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene
A fost aprobată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene

El a adăugat că, dincolo de aspectul în sine al importanţei atingerii acestui obiectiv, este valoarea adăugată dată din perspectivă economică sprijinului pe care aceste IMM-uri îl vor primi pentru a-şi dezvolta capacitatea de producţie.

„În plus, acest act normativ prevede şi modificări ale Legii 500/2002 privind finanţele publice, care creează posibilitatea efectuării de plăţi în avans pentru a implementa proiecte şi acţiuni finanţate din fonduri europene, inclusiv pentru a realiza în termenele stabilite ţintele şi jaloanele din cadrul PNRR”, a precizat Cărbunaru.

Acelaşi cadru legal creat, a completat el, va facilita implementarea unei serii de proiecte destinate imformatizării şi digitalizării sistemului judiciar, Ministerul Justiţiei fiind beneficiar direct.

Totodată, a mai spus Cărbunaru, STS este abilitat să realizeze plăţile aferente achiziţiilor de echipamente şi licenţe necesare pentru a dezvolta şi administra tehnic mentenanţa sistemului informatic de management din cadrul PNRR.

Citește și: Ludovic Orban vrea să sesizeze Curtea Constituţională pe legea de modificare a Codului fiscal. „Coaliţia majoritară a mai băgat un cui în coşciugul economiei româneşti”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult