- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A început distribuirea voucherelor pentru fertilizarea in vitro! Gabriela Firea: „Oferim trei decontări pe an, dacă primul tratament nu este cu reușită, nu trebuie să se dezarmeze!”

17 Jan, 14:46 • Cornel Ghimeșan
Gabriela Firea, ministrul Familiei, a declarat marți faptul că a început distribuirea voucherelor pentru femeile care au nevoie de fertilizare in vitro. Aceasta a subliniat faptul că pot fi realizate chiar și trei decontări pe an pentru această procedură.
A început distribuirea voucherelor pentru fertilizarea in vitro! Gabriela Firea: „Oferim trei decontări pe an, dacă primul tratament nu este cu reușită, nu trebuie să se dezarmeze!”

Strategia Guvernului cu privire la creșterea natalității se pare că dă roade. Programul guvernamental FIV a înregistrat peste 8000 de solicitări. Acesta se referă la ajutorul pe care îl pot primi cuplurile sau femeile singure care își doresc să aibă un copil însă întâmpină dificultăți. Este vorba despre un sprijin în valoare de 3000 €, care poate fi utilizat pentru realizarea procedurilor de fertilizare in vitro.

Alte aticole: Bătălia ministerelor începe! Cum își vor împărți PNL și PSD portofoliile peste 4 luni?

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat că începe distribuirea acestor vouchere și că prima sesiune a înregistrat peste 8000 de solicitări, dintre care 300 de dosare au fost aprobate. De asemenea, aceasta a mai adăugat faptul că pe parcursul unui an, o femeie aflată în această situație ar putea beneficia de acest sprijin chiar și de trei ori.

”Se decontează procedura de fertilizare in vitro și ne-am oferit să decontăm două vouchere, unul de 5000 de lei și unul de 10.000 de lei, dacă medicul specialist consideră că prima etapă este una de succes. Sunt convinsă că vom avea cât mai multe rezultate bune, gravide și copii născuți în țara noastră. Diferența este că ne-am gândit împreună cu ONG-urile de profil să oferim trei astfel de decontări pe parcursul unui an, la indicație medicală.

Dacă primul tratament nu este cu reușită, nimeni nu trebuie să se dezarmeze, urmează un al doilea și al treilea, la indicație medicală. Nu există o limită peste cele trei proceduri, acestea pot continua și anul viitor, încă trei, bineînțeles, cu indicația specialiștilor.

Am primit peste 8000 de solicitări. Dosarul îl considerăm destul de simplu, nu am vrut să încărcăm cu birocrația dorința femeilor și partenerilor sau soților de a avea copii. Trei sute au fost aprobate, ne dorim ca aceste proceduri să fie decontate cât mai rapid și să nu se piardă timp prețios”.

Vouchere pentru fertilizare in vitro
Vouchere pentru fertilizare in vitro

Cine poate beneficia de voucherele pentru inseminare in vitro?

Programul FIV presupune decontarea procedurilor medicale aferente procesului de inseminare artificială. De acest program vor putea beneficia doar cetățenii români, însă nu se va ține cont de veniturile familiei sau de alte criterii care ar putea fi considerate discriminatorii.

Iată care sunt condiţiile de decontare:

  • Procedurile medicale trebuie să se desfășoare într-o unitate sanitară sau farmaceutică de pe teritoriul României, autorizată pentru acest tip de activități, indiferent dacă este de stat sau privată
  • Pot fi decontate până la 3 proceduri de fertilizare in vitro pe an (la recomandarea medicului)
  • Sunt excluși cei care au mai aplicat la alte programe finanțate din fonduri publice cu același scop
  • Procedura nu este doar pentru cupluri căsătorite, ci și pentru femei singure sau necăsătorite
  • Pot aplica și femei între 20-45 de ani
  • Sprijinul financiar de 15.000 de lei va fi folosit pentru „decontarea cheltuielilor”, deci este posibil ca acele cupluri să fie nevoite să facă mai întâi aceste cheltuieli, apoi să le deconteze de la stat
  • Documentele se vor depune electronic
  • Procedurile de specialitate pentru care se acordă sprijin vor fi stabilite prin Ordinul comun
  • Răspunsul va fi primit în maximum 30 de zile de la depunerea documentației complete

Citește și: VIDEO Gabriela Firea demarează programul de acordare a ajutoarelor de 3.000 de euro pentru fertilizare in vitro

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult