- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Bătălia ministerelor începe! Cum își vor împărți PNL și PSD portofoliile peste 4 luni?

17 Jan, 14:39 • Polojan Tudor
Luna mai se apropie cu pași repezi iar partidele aflate la guvernare au început „lupta ministerelor”, o negociere nemaivăzută până acum. Rotația premierilor va aduce schimbări majore, speră Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Bătălia ministerelor începe! Cum își vor împărți PNL și PSD portofoliile peste 4 luni?

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit la RomâniaTV despre posibilele schimbări care vor apărea în luna rotației. PSD vrea în continuare Transporturile, dar nu-i place Justiția și nici Fondurile Europene, astfel că vrea să le paseze sub papucul PNL. Ciolacu este de părere că schimbarea ministrului fondurilor europene ar fi o greșeală.

Nicolae Ciucă va demisiona în luna mai, conform acordului dintre PNL și PSD, făcându-se vestita rotație a miniștrilor. În locul lui Ciucă, scaunul de premier va fi luat de Ciolacu.

Conform protocolului, partidele aflate la guvernare vor trebui să facă schimb și de căteva ministere. Nu se știe dacă portofoliile se vor alege prin bețisoare lungi-scurte sau prin bilețele, insă este cert că fiecare partid vrea ministere cu resurse.

Citește și: Poți beneficia de concediu plătit chiar și un an! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești

Ciolacu PSD, Ciucă PNL/ sursa foto: evz.ro
Ciolacu PSD, Ciucă PNL/ sursa foto: evz.ro

Ce ministere merg la PNL și la PSD?

Partidul Național Liberal va avea scaunul de vicepremier, Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor dar și șeful SGG. PSD, în schimb, va avea portofoliu de la Investiții și Proiecte Europene, coordonarea Cancelariei Prim-ministrului, dar și Ministerul Justiției.

„Dacă în interiorul coaliției găsim o formulă mai bună, venim cu acea formulă. Dacă nu, respectăm protocolul. După părerea mea, este o greșeală să-l schimbi pe Boloș în acest moment”, a spus Ciolacu.

„Haideti sa asteptam, mai sunt 5 luni, vom intra in negocierile, cred eu foarte scurte, de a discuta aceste schimburi de ministere”, a completat liderul PSD.

Transporturile, care vor merge la liberali, au un buget de 23,3 miliarde de lei. În prezent este condus de Sorin Grindeanu.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are un buget cu peste 50% mai puțin decât transporturile, mai exact 11,7 miliarde de lei, iar în prezent este condus de Marcel Boloș urmând ca din primăvară să meargă la social-democrați.

Ministerul de Finanțe, condus în acest moment de Adrian Câciu de la PSD, are 6,2 miliarde. La schimb cu finanțele, PSD ar putea primi Ministerul Justiției careare în momentul de față un buget de doar 3 miliarde de lei.

Te mai poate interesa: Cum să reduci facturile la energie cu 80%. Soluția unui român

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult