- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Acte paşaport 2023. Care sunt taxele în funcţie de tipul paşaportului şi în cât timp se eliberează

01 Feb, 16:20 • Stefan Simion
Acte paşaport 2023. Dacă intenţionezi să călătoreşti în afara graniţelor Uniunii Europene, vei avea nevoie de paşaport. De acest document vei avea nevoie şi dacă intenţionezi să ajungi în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care a ieşit din Uniunea Europeană în 2021.
Acte paşaport 2023. Care sunt taxele în funcţie de tipul paşaportului şi în cât timp se eliberează

Acte paşaport 2023. Dacă intenţionezi să aplici pentru un paşaport în perioada următoare, este important să cunoşti câteva informaţii: cum se face programarea, ce documente trebuie să depui, care sunt taxele, în ce interval de timp se eliberează.

Acte paşaport 2023 pentru adulţi şi copii

Documentele de care vei avea nevoie pentru eliberarea paşaportului sunt următoarele:

  • cartea de identitate în original
  • chitanță care face dovadă achitării taxei pentru pașaport
  • pașaportul anterior, în cazul în care există

În cazul copiilor care au nevoie de paşaport, sunt necesare următoarele documente:

  • certificatul de naștere în original
  • actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite (în original)
  • chitanță care face dovadă achitării taxei pentru pașaport, completată pe numele minorului,
  • pașaportul anterior, în cazul în care există

În cazul copiilor, dacă cererea pentru eliberarea pașaportului este formulată de un singur părinte, acesta trebuie să aibă împuternicire de la celălalt părinte.

Taxe pașaport 2023 în funcţie de vârstă şi de tipul paşaportului

Taxele pentru paşaport în 2023 sunt diferite în funcţie de tipul pașaportului și de vârstă solicitantului. Astfel, taxa pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani este 258 de lei, iar taxa pentru minorii cu vârsta sub 12 ani este 234 de lei.

Pentru pașaportul simplu temporar taxa este 96 de lei. Taxa pentru eliberarea pașaportului se poate achita fizic la CEC Bank sau la stațiile de plata Selfpay ale CEC Bank, sau online prin platforma Ghișeul.ro.

Citeste si România este pe locul 10 în UE la sumele aprobate pentru ajutoare de stat. Avertismentul privind „licitaţia subvenţiilor”

Ce este paşaportul simplu electronic şi cel simplu temporar

Cetăţenii români pot opta între două tipuri de paşapoarte:

  • Paşaportul simplu electronic, valabil 10 ani în cazul persoanelor care au depăşit vârsta de 18 ani, valabil 5 ani pentru persoanele cu vârstă cuprinsă între 12 și 18 ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu vârstă de până în 12 ani. Acest tip de paşaport se eliberează în 15 zile.
  • Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de 12 luni. Atenţie, însă! Acest tip de paşaport nu poate fi folosit în anumite țări.

Eliberarea unui pașaport simplu temporar poate dura de la câteva ore și până la cel mult 3 zile. În cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face fără prezența acestora. În acest caz însă, părinții vor avea nevoie de două fotografii tip buletin ale copilului.

Programarea pentru eliberarea paşaportului se poate face online

Programarea pentru depunerea actelor pentru pașaport se poate face online, prin intermediul platformei epasapoarte.ro. Tot aici se poate verifica și stadiul cererii, la adresa epasapoarte.ro/verifica/

Programările pentru eliberarea paşapoartelor nu se pot face prin e-mail, fax sau prin telefon. În cazul în care nu te vei prezența la data și ora la care ai fost programat/a, nu ai toate actele necesare, sau nu ai achitat taxa de pașaport, programarea va fi anulată.

Citeste si Amenzi uriaşe pentru cei care nu curăţă zăpada de pe trotuarul din faţa casei sau a blocului. Este sancţionată şi depozitarea necorespunzătoare a zăpezii

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult