- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Actele de identitate vor putea fi eliberate și în acest weekend. A fost anunțat programul

05 Jun, 19:59 • Bumbeneci Diana
Pentru că în acest weekend vor fi alegeri în România, bucureștenii își pot schimba pe loc buletinul. Program special pentru alegeri la Evidența Populației.
Actele de identitate vor putea fi eliberate și în acest weekend. A fost anunțat programul

Primăria Capitalei a transmis că actele de identitate vor putea fi eliberate și în zilele de sâmbătă și duminică. Se oferă această facilitate pentru a încuraja participarea cetățenilor la alegerile locale și europarlamentare. Iată anunțul făcut de Evidența Populației.

A fost anunțat programul pentru cărțile de identitate

“Vrei să îţi exprimi votul la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, respectiv, alegerile pentru autoritățile administrației publice locale?

Verifică dacă actul tău de identitate este în termenul de valabilitate, iar dacă a expirat, solicită un nou act de identitate la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor, în a cărui rază teritorială domiciliezi!”, transmite Primăria Capitalei.

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Direcția Generală de Evidență a Persoanelor a Municipiului București, îndrumă și coordonează activitatea serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor ale sectoarelor 1-6 și asigură condițiile optime necesare desfășurării procesului electoral, venind în sprijinul cetățenilor municipiului București de a-și exercita dreptul la vot, asigurând un program de lucru adaptat pentru eliberarea actelor de identitate ca urmare a expirării, pierderii, furtului sau deteriorării celor deținute anterior, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel :

· 08.00-16.00 – în ziua de 08.06.2024 (sâmbătă)

· 07.00-22.00 – în ziua de 09.06.2024 (duminică)

Citește și: Calendar 5 iunie. Care au fost cele mai mari evenimente petrecute și ce mari personalități s-au născut în această zi

buletin
buletin

Cartea de identitate se eliberează cetățeanului român pe baza cererii scrise a acestuia şi a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada numelui, stării civile, cetăţeniei române şi a domiciliului.

Contravaloarea producerii şi eliberării cărţii de identitate este de 7 lei şi se achită astfel:

– Directia Publica de Evidenta a Persoanelor si Stare Civila Sector 1 – on-line pe site-ul Ghișeul.ro / transfer bancar/ Internet Banking (se va prezenta la ghișeu chitanţa reprezentând contravaloarea cărții de identitate), fizic la Bănci, Oficii Poștale în contul: RO05TREZ70121330208XXXXX CUI: 12293095 sau la:

– Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 1 (Piaţa Amzei nr. 13, Sector 1, Bucureşti);

– Centre Impozite si Taxe Locale Sector 1;
Adresă: Calea Grivitei nr. 208 – 210, Sector 1, Bucureşti ;
Adresă: Str. Pajurei nr. 13, Sector 1, Bucureşti;

-Primăria Sectorului 1 București (Bd. Banu Manta nr. 9, Sector 1, Bucureşti).

– Directia Publica de Evidenta a Persoanelor si Stare Civila Sector 2 – la toate oficiile poştale de pe raza sectorului 2 ; prin SMS, apelând numărul scurt 7530, cu textul (S2CI7 pentru CI si S2CI1 pentru CIP) urmat de CNP;

– Directia Generala de Evidenta Persoanelor Sector 3 – la ghişeele birourilor de evidenţă a persoanelor;

– Directia Generala de Evidenta a Persoanelor Sector 4 – la toate oficiile poştale de pe raza sectorului 4 și Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4, precum și on-line, pe site-ul propriu (www.deps4.ro);

– Directia Evidenta Persoanelor Sector 5 – la toate oficiile poştale, la filialele CEC Bank de pe raza sectorului 5, Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 5, precum și prin SMS, apelând numărul scurt 7530.

– Directia Locala de Evidenta a Persoanelor Sector 6 – la ghişeele birourilor de evidenţă a persoanelor

În situația în care nu pot fi prezentate certificate de stare civilă, se va elibera carte de identitate provizorie (CIP), caz în care se vor depune şi 2 fotografii ¾ cm şi taxa de 1 leu, achitată în acelaşi mod ca şi în cazul cărţilor de identitate”, informează un comunicat transmis, miercuri, de Primăria Muncipiului Bucureşti.

Alegerile din 9 iunie

Pe 9 iunie 2024, România va organiza simultan alegeri locale și europarlamentare, o premieră în istoria țării. Această decizie de comasare a alegerilor a fost adoptată printr-o ordonanță guvernamentală în martie 2023, permițând astfel candidaților să participe în același timp la ambele tipuri de alegeri​.

Pentru alegerile locale, românii vor primi patru buletine de vot: unul pentru alegerea primarilor, unul pentru consilierii locali, unul pentru consilierii județeni și unul pentru președinții consiliilor județene​. Aceste buletine vor permite alegătorilor să își exprime opțiunile pentru conducerea locală într-un mod mai complex decât în trecut.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 și 22:00. În cazuri speciale, dacă există alegători care nu au reușit să voteze până la ora închiderii oficiale, președintele secției de votare poate decide prelungirea votului până la ora 23:59, pentru a asigura că toți cei prezenți își pot exercita dreptul de vot​.

Simultan cu alegerile locale, românii vor vota și pentru reprezentanții lor în Parlamentul European. România va avea 33 de europarlamentari, un număr crescut față de legislatura precedentă, în contextul extinderii locurilor în Parlamentul European​​. Alegătorii vor primi un singur buletin de vot pentru aceste alegeri, pe care vor regăsi listele cu partidele politice și alianțele electorale.

Citește și: Cu ce scumpiri se vor confrunta românii începând cu iunie? Adrian Negrescu: „Apare și o taxă nouă”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult