- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adevăratul motiv pentru care nu este bine să îți păstrezi salariul pe card. Adrian Negrescu: „Cred că e de luat în considerare”

13 Sep, 15:42 • Bumbeneci Diana
Economistul Adrian Negrescu explică de ce nu este bine să ținem salariul pe card. Sfat important pentru aproape toți angajații din România.
Adevăratul motiv pentru care nu este bine să îți păstrezi salariul pe card. Adrian Negrescu: „Cred că e de luat în considerare”

Economiștii explică faptul nu trebuie să ne ținem salariul pe cardul de debit în care primim banii. O soluție relativ bună ar fi aceea ca după plata facturilor, banii rămași pe card să fie transferați într-un cont de economii.

Adevăratul motiv pentru care nu este bine să îți păstrezi salariul pe card

„E bine de ştiut că dacă îţi ții banii în contul curent fără să ai niciun fel de dobândă, practic banii aceia își pierd din valoare pe fondul inflației.

În esență, dacă nu ai bani să faci economii, cel mai bine ar fi ca atunci când primești banii pe card, din salariu sau din orice altă sursă de venit, să-i calculezi cu foarte mare atenție, să pui niște bani deoparte, indiferent dacă ai sau n-ai de unde.

În general, măcar 200 de lei dacă ai de unde să pui niște bani deoparte, ar fi bine să îi ții, și o parte dintre ei să-i păstrezi cash. De ce? Pentru că, din păcate, în România încă funcționează cash-ul. Adică sunt locuri în care te duci cu cardul și nu poți să cumperi nimic.

Deci trebuie să fim foarte atenți în momentul în care primim banii din salariu și să nu ne apucăm să-i cheltuim din prima zi. Acesta este un lucru esențial.

Mai este o variantă: dacă ai un venit sigur, dacă ai un salariu sigur, cred că varianta bună ar fi să-ți faci un card de cumpărături, un fel de card de credit cu dobândă zero, cu care să plătești atunci când trebuie, la timp, în așa fel încât să nu să nu prinzi dobândă.

Sunt foarte multe oferte de carduri din acestea de credit cu dobândă zero în piață și poți să plătești între 7 și 32 de rate pentru tot felul de lucruri, de la produsele alimentare, la produsele electronice și electrocasnice și chiar servicii medicale”, a spus Adrian Negrescu, analist economic, miercuri, la Antena3.ro.

Vezi și: Avertisment sumbru! Analistul Adrian Negrescu: „S-ar putea să nu mai avem cu ce să plătim pensiile în România în orizontul următorilor 15 ani”

Adrian Negrescu, despre banii ținuți pe card
Adrian Negrescu, despre banii ținuți pe card

Conform economistului, este bine să şi retragem bani de pe card, pentru a avea cash la noi pentru situaţii care o impun.

Adrian Negrescu: „Un minim de 500 de lei în casă e bine să ai cash”

„Cred că e de luat în considerare să păstrăm și bani cash. Adică să și scoatem de pe card la salariu.

Cât priveşte suma pe care e bine să o retragem, depinde de veniturile fiecăruia. Dar un minim de 500 de lei în casă e bine să ai cash, pentru că, de exemplu, dacă ți se sparge o conductă și îți vine un meseriaş să-ți repare conducta, nu poți să plătești cu cardul și să ai bani cash.

De asemenea, dacă te duci la un magazin din colțul străzii s-ar putea să nu meargă plata cu cardul, că de regulă așa funcționează lucrurile din păcate în România și trebuie să ai bani. Deci trebuie să avem întotdeauna bani cash în casă.

În România, doar 20% din populație folosește cardul și mai mult decât atât, în mediul rural, mai ales în orașele mici, cam 30%-40% dintre magazine nu folosesc plățile electronice”, a completat Adrian Negrescu.

Vezi și: Salariul minim crește de la 1 octombrie. Marcel Boloș anunță câți bani primesc românii. „Da, este un angajament pe care partidele și l-au luat”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult