- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ADIO carduri de energie. Când vor intra ultimii bani pentru plata facturilor. Marcel Boloș a făcut anunțul

10 Jun, 12:04 • Constantin Cristina
Cardul de energie care se distribuie românilor vulnerabili pentru plata facturilor va dispărea de anul viitor. Anunțul a fost făcut de Marcel Boloș.
ADIO carduri de energie. Când vor intra ultimii bani pentru plata facturilor. Marcel Boloș a făcut anunțul

Românii nu vor mai beneficia de cardurile de energie cu bani europeni în viitorul apropiat și aceștia îl vor mai primi pentru ultima dată, potrivit antena 3 CNN.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a făcut anunțul în baza deciziei luate de către Uniunea Europeană, care a decis eliminarea acestui sprijin. Voucherele de care beneficiau românii erau în valoare de 1.400 de lei, prima tranșă a intrat în februarie, iar a doua va veni în toamnă.

Vezi și: Guvernul anulează cardurile de energie! Românii pierd dreptul la ajutor dacă nu respectă condițiile

ADIO carduri de energie. Când vor intra ultimii bani pentru plata facturilor. Marcel Boloș a făcut anunțul

Recent, a apărut informația potrivit căreia Comisia Europeană a transmis că a decis să nu prelungească măsurile de urgență introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor energiei, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea piețelor europene de energie electrică.

România este prinsă la mijloc între cerințele Comisiei Europene și cele ale Băncii Mondiale, care solicită urgent reforme și încadrare în ținta de deficit asumată. De asemenea, CE a precizat că deficitul bugetar este depășit, țara noastră nu va mai primi fonduri europene.

carduri de energie
carduri de energie

În România, peste patru milioane de cetățeni români primesc aceste ajutoare, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În baza cardului de energie se pot face plăți ale facturii în următoarele perioade:

  • Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – final de decembrie;
  • Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Alte articole: ULTIMĂ ORĂ! Românii își iau adio de la voucherele de 1.400 de lei de la UE