- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mihai Matei găsește soluția pentru ieșirea din impas: „Cheia este în a reforma legislaţia achiziţiilor publice”

31 Oct, 15:09 • Bumbeneci Diana
Preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii are soluția pentru ieșirea României din impas. Mihai Matei susține reforma legislației achizițiilor publice.
Mihai Matei găsește soluția pentru ieșirea din impas: „Cheia este în a reforma legislaţia achiziţiilor publice”

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihai Matei vorbește despre situația din România atunci când vine vorba despre achiziții publice. Acesta a declarat că Legea achiziţiilor publice blochează, în prezent, accelerarea digitalizării în România, iar modul în care se fac aceste achiziţii este inspirat din romanele de Kafka.

Mihai Matei susține că achizițiile se fac inspirate din romanele Kafka

O temă majoră despre ce facem ca să se accelereze digitalizarea este că noi avem un mare, mare blocaj cauzat de Legea achiziţiilor publice. Modul în care se fac achiziţii publice în domeniul digitalizării, astăzi, este de domeniul trecutului. În momentul acesta, în România se proiectează sisteme pentru acum cinci ani şi se dezvoltă pentru acum zece… Problema e că în zona asta de IT, dacă o reţea energetică are o tehnologie care nu se schimbă de la o zi la alta, noi, astăzi, punem în funcţiune un sistem care rezolvă o nevoie de acum 5 – 10 ani şi n-are cum să funcţioneze.

Cheia este în a reforma legislaţia achiziţiilor publice, de a aduce mai multă agilitate şi de a da voie instituţiilor publice să aibă mai multă flexibilitate în relaţie cu mediul privat. Ce se întâmplă acum este inspirat din romanele de Kafka, cum se fac achiziţiile publice în România”, a declarat Matei, în cadrul unei dezbateri bazate pe teme de specialitate.

Vezi și: 2024 aduce două majorări la pensie pentru o categorie de români. Cine sunt seniorii norocoși

Potrivit şefului ANIS, mediul privat trebuie că colaboreze cu statul pentru ca digitalizarea serviciilor publice să devină realitate.

Companiile private nu funcţionează într-o bulă, nu sunt nişte insule care sunt complet deconectate. Ceea ce vreau să spun este că, indiferent câte investiţii va face o companie privată mică, medie sau mare în digitalizare, şi cu tot succesul pe care l-ar avea compania respectivă, nu funcţionează deconectat de la ecosistem.

Deci, este necesar ca şi în spaţiul public să vedem o digitalizare a serviciilor publice. Avem nevoie de o democratizare a instrumentului semnăturii electronice, adică avem nevoie ca oamenii să aibă un instrument cât mai prietenos şi cât mai flexibil de a semna, astfel încât să creştem viteza cu care se pot realiza tranzacţii. Acum avem, în sfârşit, un proiect lege care este în proces legislativ. A trecut de o primă etapă, pare că este pe direcţia bună, aşadar va fi un mare pas înainte”, a explicat Mihai Matei, conform agerpres.ro.

Reprezentanţi ai companiilor din domeniul energiei, de mediu şi ai autorităţilor au participat, marţi, la cea de-a V-a ediţie a Forumului Economic Român.

Vezi și: Decizie oficială! Guvernul a majorat cu aproape 15% salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult