Admitere liceu 2025. Broșurile de admitere, care cuprind informații despre numărul de locuri disponibile la fiecare liceu, codurile aferente specializărilor și mediile ultimilor admiși din anul anterior, au fost publicate de inspectoratele școlare județene în data de 12 mai 2025.
În perioada 20 mai – 13 iunie, se vor organiza ședințe și acțiuni de informare pentru părinți și elevi, în cadrul cărora vor fi prezentate procedurile de admitere și planul de școlarizare.
Pe 11 iulie, va fi publicată ierarhia județeană a absolvenților claselor a VIII-a, stabilită pe baza mediilor obținute la Evaluarea Națională.
Între 14 și 21 iulie, absolvenții, împreună cu părinții și diriginții, vor completa fișele de înscriere, iar datele vor fi introduse în aplicația informatică. Tot în acest interval, părinții și elevii vor verifica corectitudinea informațiilor și vor putea solicita corecturi, dacă este cazul.
Pe 21 iulie, datele finale vor fi transmise la comisiile județene și apoi la Centrul Național de Admitere, iar în ziua următoare, 22 iulie, se vor face verificări suplimentare pentru corectarea eventualelor erori.
Ziua cea mai importantă este 23 iulie 2025, când va avea loc repartizarea computerizată, iar rezultatele vor fi comunicate în aceeași zi.
Între 24 și 29 iulie, elevii vor trebui să depună dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizați. Pe 29 iulie, unitățile de învățământ vor transmite situația locurilor rămase libere, iar între 30 iulie și 1 august, vor fi soluționate cazurile speciale apărute după prima etapă de repartizare.
Cea de-a doua etapă de admitere începe pe 1 august, cu afișarea locurilor disponibile. Înscrierile pentru probele de aptitudini și pentru testele de limbă modernă sau maternă vor avea loc pe 4 august, iar probele se vor desfășura în zilele de 5 și 6 august.
Rezultatele acestor probe vor fi afișate pe 7 și 8 august, iar eventualele contestații vor fi soluționate în aceeași perioadă.
Între 11 și 13 august, vor fi primite cererile de înscriere ale elevilor care nu s-au prezentat la prima etapă sau care au fost respinși. Repartizarea acestora va avea loc în zilele de 18 și 19 august, urmând ca rezultatele să fie transmise către centrul național.
Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ liceal la care au fost admiși candidații se realizează în perioada 24 – 29 iulie 2025. Dosarul de înscriere trebuie să conțină:
Citeşte şi: Generația CEO: Elevii care reinventează România cu afaceri verzi și idei curajoase
Pentru anul școlar 2025–2026, media de admitere la liceu este media generală obținută la Evaluarea Națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor de la probele scrise.
„Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională, în conformitate cu prevederile pct. I din anexa nr. 2 a O.M.E. nr. 6480/2024 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2025 – 2026”, a transmis Ministerul Educației.
Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:
Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:
Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:
Dacă doi candidați sau mai mulţi au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați pe baza următoarelor criterii, folosite în ordine: media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale; nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale; nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă.