- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adrian Câciu, anunț despre proiectele europene depuse de România. Câți bani trebuie să primească țara noastră între 2021 și 2027

27 Mar, 14:11 • Adrian Popovici
Adrian Câciu, ministru al Investiţiilor şi Fondurilor Europene a explicat că proiectele din România pentru fondurile oferite de UE reprezintă aproximativ 9% din PIB-ul țării noastre.
Adrian Câciu, anunț despre proiectele europene depuse de România. Câți bani trebuie să primească țara noastră între 2021 și 2027

Adrian Câciu , ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a declarat că 9% din PIB-ul României reprezintă contravaloarea proiectelor depuse pe noul exerciţiu 2021-2027. După cum a explict acesta, pe exercițiul bugetar comunitar anterior, țara noastră mai are de încasat un miliar de euro, conform news.ro.

„Alăturat cu ceea ce ne vine de la Comisia Europeană pe exerciţiul vechi, mai avem de încasat un miliard de euro, plus aceste 144 de miliarde, de exemplu, o să ne aducă 5 miliarde de euro efectiv în visterie”, a le-a declarat jurnaliștilor ministrul Adrian Câciu.

Într-o declarație de presă dată miercuri, 27 martie, ministrul a explicat faptul că proiectele depuse de România la Uniunea Europeană reprezintă aproximativ 9% din produsul intern brut al României doar pe exercițiul bugetar al UE pe 2021-2027. Raportat la mărimea economiei românești, acest procent s-ar traduce, conform lui Adrian Câciu, într-o sumă de aproximativ 145 miliarde de euro.

Ministrul a mai explicat și faptul că pe lângă suma de 144 miliarde de euro, România mai trebuie să primească de la UE încă un miliard de euro, acesta urmând să fie plătit din exercițiul financiar anterior al UE, 2014-2021. În acest context, Adrian Câciu estimează faptul că țara noastră ar urma să primească aproximativ 5 miliarde de euro pentru bugetul de stat.

Adrian Câciu, ministru al Investiţiilor şi Fondurilor Europene
Adrian Câciu, ministru al Investiţiilor şi Fondurilor Europene

Citește și: Uniunea Europeană oferă peste 4 miliarde de euro pentru România. Ce fonduri europene nerambursabile pot accesa autoritățile și antreprenorii români

Ce spune Adrian Câciu despre fondurile europene care ajung în România?

„Să vă dau şi o cifră, ca să aveţi şi o cifră pozitivă, că toată lumea se duce negativ. Vă informez că 9% din PIB este contravaloarea proiectelor depuse pe noul exerciţiu 2021-2027. Nouă la sută înseamnă 145 de miliarde de lei proiecte depuse pe noul exerciţiu financiar. Alăturat cu ceea ce ne vine de la Comisia Europeană pe exerciţiul vechi, mai avem de încasat un miliard de euro, plus aceste 144 de miliarde, de exemplu, o să ne aducă 5 miliarde de euro efectiv în visterie”, a declarat Adrian Câciu.

Ministrul a vorbit și despre deficitul bugetar, un indicator urmărit îndeaproape de către oficialii Uniunii Europene și a explicat că atâtat timp cânt ţara noastră va avea deficit pe investiţii, în sensul în care investiţiile să fie la o valoare mai mare decât deficitul, atunci este „un deficit rezonabil şi sustenabil”.

„O funcţionară a spus de un anumit deficit. La o zi după aceea, exact Comisia Europeană, direcţia respectivă unde lucra funcţionara a dat un alt deficit mai mic cu două puncte procentuale. În rest, ce să mai comentăm? Eu vă spun un singur lucru, atâta timp cât ţara va avea deficit pe investiţii, în sensul în care investiţiile vor fi ca valoare mai mare decât deficitul, eu cred că este un deficit rezonabil şi sustenabil. De ce? Pentru că investiţiile au efect de multiplicare şi aduc venituri în cascadă în anii viitori. Nu este un deficit pe consum”, a declarat Adrian Câciu.

Citește și: Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: Investițiile din fonduri europene au depășit an de an 3% din PIB-ul României