- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adrian Câciu reacționează dur, după ce OMV a anunțat că nu va plăti taxele cerute de România

13 Jan, 15:13 • Bumbeneci Diana
Decizia luată de reprezentanții OMV prin care să nu plătească taxa de solidaritate a stârnit controverse. Adrian Câciu, ministrul de Finanțe a avut o reacție dură legată de acest subiect.
Adrian Câciu reacționează dur, după ce OMV a anunțat că nu va plăti taxele cerute de România

Austria creează în continuare probleme României. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a transmis nemulțumirea sa cu privire la decizia OMV de a nu plăti taxa de solidaritate.

Adrian Câciu reacționează dur la decizia luată de OMV

Ministrul de Finanțe a povestit, la Euronews România, după ce grupul OMV a anunțat că va plăti taxa de solidaritate în Austria, impusă de UE, că a fost un anunț de „marketing de bursă”. În acest context, Câciu a reamintit că „nu e vorba de a lăsa pe cineva să nu plătească acest impozit pe profitul excepțional”.

Ai mai putea citi: Austria dă o nouă lovitură României! După ce a exploatat petrol de la noi, OMV susține că nu va plăti României taxa de solidaritate

„Fac diferența între un anunț fiscal și unul de marketing de bursă. E un anunț pe bursă prin care se exprimă o opinie. Credem că nu intrăm sub scopul acestei ordonanțe”, afirmă Adrian Câciu, scrie Mediafax.

De altfel, în declarațiile sale, Adrian Câciu a reamintit că „datele fiscale vor fi disponibile la finalul lunii februarie, datele finale vor fi disponibile prin declarație pe impozit pe profit în iunie”.

Pe de altă parte, această ordonanță nu este împotriva sau referitoare la vreo companie în mod expres. Este vorba despre toate companiile care au activitate în domeniul respectiv. Reprezintă transpunerea unui regulament european care a apărut în octombrie 2022 și a fost preluat de acolo cuvânt cu cuvânt cum este prevăzută supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate. Singurul lucru pe care l-a făcut statul român, având această oportunitate, a stabilit un nivel de impozitare la 60%, dar a spus, în schimb, dacă faci investiții, îți pot da înapoi din banii cu care te-am impozitat dacă vii cu un plan de investiții”, a explicat Câciu.

Adrian Câciu a mai transmis că „sunt foarte multe declarații că vom face în România și mai puține fapte”.

Toți așteptăm să vedem investiții în energie. Sunt foarte multe declarații că vom face în România și mai puține fapte. Aici aș aștepta și nu am dubii. Să nu uităm ceva: companiile din domeniul energetic deja sunt supraimpozitate. Aici există încă un instrumente de supraimpozitare care se adaugă celorlalte. Nu e vorba de a lăsa pe cineva să nu plătească acest impozit pe profitul excepțional. Pentru ce să-l plătească? Nu se duce nici în zona de pensii și nici în zona de salarii. Acest supraimpozitări au o destinație foarte clară – pentru compensarea prețului la factură și pentru investiții în domeniul energiei. Se întorc oarecum către sector, dar să vedem investiții”, a mai afirmat el.

Citește și: Grecii pun presiune pe Austria și cer să aprobe aderarea României și Bulgariei la Schengen

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult