Știri politică

Grecii pun presiune pe Austria și cer să aprobe aderarea României și Bulgariei la Schengen

13 Jan, 11:13 • Bumbeneci Diana
Grecii susțin România și Bulgaria în procesul de aderare la Schengen. Guvernul elen a transmis un nou mesaj dur austriecilor.
Grecii pun presiune pe Austria și cer să aprobe aderarea României și Bulgariei la Schengen

Grecii solicită Austriei să schimbe votul pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen. Ministrul grec pentru migrație și azil, Notis Mitarakis, a fost primit la Viena de cancelarul austriac, Karl Nehammer. Acesta s-a întâlnit și cu ministrul de interne, Gerhard Karner, anunță știripesurse.

Grecii sprijină România în procesul de aderare la Schengen

Conform unui comunicat dat publicității în acest sens, Grecia confirmă public faptul că își asumă o inițiativă de a sprijini solicitarea Bulgariei și României de aderare la spațiul Schengen. O astfel de extindere va avea beneficii directe și pentru Grecia, întrucât țara va fi unificată rutier, în cadrul Spațiului Schengen, cu restul statelor membre ale Uniunii Europene.

Ai mai putea citi: Ambasadorul Suediei anunță când se va discuta în Consiliul JAI aderarea României la Schengen. „Am preluat acest dosar foarte important de la Cehia”

Amintim că Bulgaria și România au aderat la Uniunea Europeană în 2005. La doar câțiva ani, în 2011, țările au finalizat cu succes procedurile de evaluare a aderării lor la Spațiul Schengen, fapt confirmat prin Concluziile Consiliului Miniștrilor Afacerilor Interne din 9 iunie 2011. Ei bine, din acel moment, Comisia Europeană a formulat, de nenumărate ori, opinia potrivit căreia cele două țări sunt pregătite să adere la Spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.

Anul trecut, în 2022, la inițiativa Bulgariei și României, a fost efectuată o nouă misiune a UE la fața locului, care a confirmat că cele două țări continuă să îndeplinească în mod eficient standardele Schengen. Cu toate acestea însă, Austria nu a avut aceeași părere.

Subiectul a devenit destul de dezbătut în toate țările membre UE, fiind discutat discutat în cadrul Consiliului Miniștrilor Afacerilor Interne din 8 decembrie 2022, atunci când Olanda și Austria nu au votat pozitiv.

Grecia sprijină aderarea Bulgariei și României, deoarece acest lucru va contribui la stimularea activității economice a țării. Dacă aceste două țări vor intra în Schengen, Grecia va avea turismul și mai puternic.

Notis Mitarakis a declarat în acest sens:

Grecia își asumă inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece va fi unificată pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene. M-am întâlnit aici, la Viena, cu cancelarul austriac, domnul Karl Nehammer, și cu ministrul de interne, domnul Gerhard Karner, iar săptămâna viitoare voi efectua o vizită la Sofia și la București. Există probleme care trebuie rezolvate, în special probleme legate de migrație, protecția frontierelor noastre externe, un subiect pentru care este necesară o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în contact cu Președinția suedeză și Comisia Europeană”.

Citește și: Ministrul de Externe, declarații oficiale după ce Bulgaria a primit data de aderare la Schengen. Aurescu: „Există în acest moment o discuție”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult