- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adrian Câciu vrea deficit de 3% abia în 2025: „Dacă vrem 3% în 2024, va fi recesiune”

04 Oct, 15:47 • Cornel Ghimeșan
Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, a vorbit despre deficitul României în 2023 și despre situația ce ar putea duce la o recesiune.
Adrian Câciu vrea deficit de 3% abia în 2025: Dacă vrem 3% în 2024, va fi recesiune

Adrian Câciu a explicat că vrea ca deficitul de 3% să fie obținut în 2025, nu în 2024. În acest an, ministrul Fondurilor Europene spune că vom avea un deficit bugetar de 5 – 5,5%.

În momentul de față, Guvernul poartă discuții cu Comisia Europeană. Obiectivul este ca revenirea la ținta de deficit de 3% să se întâmple  în 2025, nu în 2024. În cazul unei forțări a deficitului în 2024, se poate ajunge la recesiune economică pe care România a reușit să o evite până acum.

Citește și Fondul Monetar Internațional evaluează situația economică românească. Cum a surprins România delegația FMI

Adrian Câciu: „Dacă vrem 3% în 2024, va fi recesiune”

Adrian Câciu spune că bugetul a fost construit anul acesta pentru un deficit de 4,4%. „Aşa am construit bugetul pentru înscriere pe 4,4% deficit, însă primele luni au arătat o încetinire a veniturilor bugetare, ceea ce înseamnă că deficitul nostru se duce spre 5 – 5,5% anul acesta”, a declarat, marţi seară, pentru Euronews, Adrian Câciu, fost ministru al Finanţelor.

Câciu spune că există discuții constante cu Comisia Europeană cu privire la acest subiect. Ministrul s-a declarat împotriva măsurilor de austeritate în această perioadă, când creșterea economică e cel mai important obiectiv.

„Dacă vrei să ai creştere economică în continuare, cu austeritate nu obţii creştere economică. Cu austeritate, întotdeauna o să ai contracţie economică. Austeritatea se referă la scăderea cererii. Când pică cererea, o să ai contracţie economică că oferta o să dea faliment”, a explicat Adrian Câciu.

Citește și Alin Șerban, CEO Tazz by eMAG, despre cum să faci un business de succes în zilele noastre! ”Fără analytics nu ai nicio șansă. Datele bat șmecheria”

Sunt șanse ca, prin discuțiile cu Comisia Europeană, Executivul să obțină o prelungire de un an.

„În discuţiile pe care le avem cu CE (…) un an de zile nu este nicio problemă să obţinem o prelungire a procedurii, adică să închidem deficitul la 3% în 2025, deci o ajustare mai graduală”, a spus ministrul.

Faptul că România a evitat până acum recesiunea, într-un moment în care recesiunea marchează Europa, nu e un lucru simplu deloc.

„Am evitat recesiunea şi este o ştire pe care lumea o trece cu vederea. Europa este în recesiune, România nu este în recesiune, are a doua creştere economică din Europa. Dacă vrem să închidem în 3% în 2024, n-avem decât recesiune de făcut. Asta înseamnă că toată lumea va plăti un preţ care e incorect faţă de oameni şi e vina celor care au făcut deficitul acela mare de 9,4%”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult