- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aeroportul Avram Iancu din Cluj, la momentul extinderii. Investiţia este de peste 350 de milioane de lei

20 Jun, 20:58 • Stefan Simion
Aeroportul Avram Iancu din Cluj Napoca se va extinde, urmând să fie lărgit terminalul de pasageri. Investiţia pentru această operaţiune este una substanţială, de 365,7 milioane de lei.
Aeroportul Avram Iancu din Cluj, la momentul extinderii. Investiţia este de peste 350 de milioane de lei

Aaeroportul Avram Iancu din Cluj Napoca îşi extinde terminalul de pasageri, printr-o investiţie de 365,7 milioane de lei. Extinderea este prevăzută pentru terminalul de plecări, latura de nord şi este vitală pentru  creşterea capacităţii de procesare a pasagerilor şi a bagajelor. De asemenea, lărgirea terminalului  va contribui la reducerea timpului pentru efectuarea formalităţilor de check-in, a controlului de securitate şi a controlului documentelor la frontieră.

Citeşte şi  Avertisment pentru utilizatorii WhatsApp. Nu deschideţi acest mesaj, este un virus!

Reprezentanţii aeroportului au precizat că cea mai importantă realizare, în urma extinderii, va fi aceea că va creşte fluidizarea traficului de pasageri, dar şi că va exista un nou spaţiu de parcare, la standarde moderne.

„Implementarea noului proiect presupune extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătraţi şi a platformei de staţionare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătraţi. Noile spaţii vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generaţie de tip standard C3 şi vor fi realizate două porţi de îmbarcare pentru zborurile externe şi o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne. Odată cu finalizarea lucrărilor, va fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf. În noua configuraţie, terminalul plecări şi platforma extinsă de parcare pentru aeronave răspund nevoilor traficului de pasageri aflat în creştere, dar şi numărului mai mare de zboruri preconizat pentru următoarea perioadă”, se precizează în comunicatul aeroportului, citat de Economica.net.

Citeşte şi  Care este cea mai ieftină variantă ca să ajungi în Grecia. Ce este mai scump: avionul sau mașina

Cea mai mare parte a fondurilor va fi asigurată de Uniunea Europeană, dar au fost direcţionaţi bani, în acest sens, şi de la bugetul de stat. Cofinanţarea din partea Uniunii Europene este de 129.618.899 lei.

Trendul ascendent al numărului de călători va putea fi gestionat corect, în noile condiţii, după extinderea terminalului.

„Este un proiect foarte important, având în vedere că în anul 2023 vom depăşi 3 milioane de pasageri şi estimăm creşteri ale traficului de pasageri şi pentru anii următori. De la începutul anului, pe Aeroportul Internaţional Cluj am înregistrat aproximativ 1,3 milioane de pasageri cu 11% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019 şi cu aproximativ 47% mai mult decât anul trecut”, se mai arată în comunicatul emis de reprezentanţii aeroportului clujean.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult