- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

AFIR pune la bătaie aproape 56 de milioane de euro pentru români. Cine sunt cei care vor putea primi sprijinul financiar înainte de sărbători

22 Nov, 09:10 • Bumbeneci Diana
S-a dat startul unui nou sprijin financiar pentru români. Agenția Națională de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (AFIR) pune la bătaie 274 de milioane de lei.
AFIR pune la bătaie aproape 56 de milioane de euro pentru români. Cine sunt cei care vor putea primi sprijinul financiar înainte de sărbători

Agenția Națională de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (AFIR) anunță că a început plățile pentru sprijinul de urgență în sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase. Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării, sprijinul este în valoare de 274.057.212 lei, echivalent a 55.381.013,95 euro, din care 147.115.286,60 lei, echivalent a 29.728.669,05 euro.

Bani de la AFIR pentru români

Este vorba despre o finanţare externă nerambursabilă oferită anula acesta statului român prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), și 126.941925,40 lei, echivalent a 25.652.344,90 euro, de la bugetul de stat prin bugetul MADR pe anul 2023 în cadrul capitolului 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare”, titlul 40 Subvenții, articolul 40.15 „Sprijinirea producătorilor agricoli”, mai anunță AFIR.

Ai mai putea citi pe acest subiect și: Cum calculezi ce pensie vei primi. Formula care te lămurește în legătură cu banii pe care îi vei primi la bătrânețe

Fonduri AFIR
Fonduri AFIR

Schema face referire la banii oferiți românilor sub formă de grant și are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina. Compensarea se acordă pentru suprafeţele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului, aferente culturilor cu porumb şi/sau orz şi/sau rapiţă şi/sau floarea-soarelui din cererile unice de plată depuse în anul 2022.

Acordăm acest sprijin de urgență pentru fermierii români din sectorul vegetal, care au avut un an extrem de dificil. Astfel, fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022. Sprijinul se acordă beneficiarilor pentru suprafețele aferente cererii de plată unică pe suprafață depusă în anul 2022 pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui”, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Conform AFIR, pentru stabilirea corectă a modului de calcul al sprijinului oferit sub formă de grant în valoare de 2 lei/l  se merge de la baza că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/ha de motorină şi că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.

„Sprijinul total din partea Guvernului este de 3,63 lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din prețul carburantului. Conform legislației în vigoare plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023, însă APIA depune toate eforturile ca beneficiarii să primească banii în conturi în perioada imediat următoare”, se mai arată în comunicatul MADR.

Poți citi și: Dispare un tip de pensie în România. Noua lege aduce schimbări radicale în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult