- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Agricultura românească, puternic afectată de secetă. Oscilaţiile foarte mari de temperaturi din următoarele zile vor compromite recoltele pe suprafeţe întinse

10 Oct, 15:23 • Stefan Simion
Seceta din acest an a fost „cea mai gravă din ultimii 500 de ani”, scrie Le Figaro, citată de Rador. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat recent că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare au un grad de umplere de 68%.
Agricultura românească, puternic afectată de secetă. Oscilaţiile foarte mari de temperaturi din următoarele zile vor compromite recoltele pe suprafeţe întinse

Iar temperaturile extreme din perioada următoare vor contribui şi mai mult la compromiterea recoltelor. În următoarele două săptămâni, mai cu seamă în perioada 10 – 23 octombrie, ANM anunță o scădere accentuată a valorilor termice, urmată de creşterea bruscă a temperaturilor. Astfel, sfârşitul lunii octombrie vine cu temperaturi de peste 20 de grade. Asta în condiţiile în care, potrivit datelor înregistrate în perioada 1961-2021 la staţiile meteorologice, temperatura medie multianuală a lunii octombrie a avut valori cuprinse între 8 şi 12 grade Celsius.

Agricultura românească, puternic afectată de secetă

Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la 761.346 hectare în 38 de judeţe şi în Capitală, potrivit datelor transmise luni de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) și citate de Agerpres. Principalele culturi de toamnă afectate sunt: grâu şi triticale – 189.977 hectare, orz, orzoaică, ovăz, secară – 29.994 hectare, rapiţă – 26.805 hectare. De asemenea, sunt afectate şi culturile de primăvară, respectiv: porumbul – 297.568 hectare, floarea soarelui – 148.444 hectare, soia – 23.129 hectare, plante furajere – 23.121 hectare.

Iată, aşadar, ce temperaturi se vor înregistra în următoarele două săptămâni în fiecare regiune a ţării.

DOBROGEA

Ziua, se vor înregistra temperaturi în jurul a 18 grade în prima săptămână, apoi se va încălzi ușor și în această regiune, până spre o medie de 20… 21 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative pe parcursul intervalului, asfel că media acestora se va situa la valori de 10… 12 grade. Temperaturi minime mai scăzute sunt posibile în noaptea de 10/11 octombrie, când media va fi de 7… 8 grade. Probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai ridicată în perioada 12 – 14 octombrie și din nou spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

MUNTENIA

În prima săptămână, vremea va fi normală sub aspect termic, media maximelor va fi de 18… 20 de grade, cele mai scăzute valori înregistrându-se în data de 12 octombrie. În a doua săptămână, valorile termice vor crește ușor și treptat și vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, media maximelor urmând a se situa în jurul a 22 de grade. În cursul nopâii, temperaturile vor avea variații semnificative în primele zile, când vor fi cuprinse în medie între 7 și 11 grade, cu cele mai scăzute valori în 11 octombrie, apoi media estimată va fi de 7… 8 grade. Local și temporar se vor semnala ploi slabe în perioada 12 – 14 octombrie. În restul intervalului, doar pe arii restrânse vor mai fi posibile ploi slabe, cel mai probabil spre finalul intervalului.

Citeste si 761.000 de hectare din România au fost pustiite de secetă, avertizează MADR

MOLDOVA

În perioada 10 – 15 octombrie, temperaturile maxime se vor situa între 15 şi 18 grade, valori ce vor caracteriza o vreme normală termic. Începând din 16 octombrie sunt estimate temperaturi maxime peste normele climatologice, la o medie regională ce se va menține la peste 20 de grade până spre finalul intervalului. Temperaturile minime vor fi în medie de 7… 9 grade, cu excepția nopții de 10/11 octombrie, când media acestora va scădea spre 3… 4 grade. Local și temporar se vor semnala ploi slabe în perioada 12 – 14 octombrie. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi pe arii restrânse va fi redusă.

TRANSILVANIA

În prima săptămână valorile termice diurne vor fi apropiate de mediile multianuale, respectiv, valori în medie de 16…18 grade, iar nopțile vor fi relativ calde pentru această perioadă, cu o medie regională, în general peste 8…9 grade. Începând din 16 octombrie vremea va intra într-un proces de încălzire, cu o medie a temperaturilor maxime ce va ajunge la 20… 22 de grade, iar minimele vor fi de 5… 7 grade. Local și temporar se vor semnala ploi slabe în perioada 12 – 14 octombrie. În restul intervalului, doar pe arii restrânse vor mai fi posibile ploi slabe.

BANAT

În prima zi a intervalului vremea va fi relativ caldă, cu o medie a temperaturilor maxime de 20…22 de grade, apoi în 11 octombrie scăderea de temperatură la valorile diurne va fi semnificativă, până la o medie regională de 15 grade. În perioada 12 – 15 octombrie vor fi maxime termice de 18…19 grade, iar încălzirea estimată ulterior va însemna o medie regională în general de 22… 23 de grade, valori ce vor caracteriza o vreme caldă. Temperaturile minime vor fi în medie de 8… 11 grade. Local și temporar se vor semnala ploi slabe în perioada 11 – 15 octombrie. În restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

Citeste si Petre Daea: “Recolta de porumb este cea mai afectată” Seceta din vară își spune cuvântul

OLTENIA

În prima zi a intervalului media temperaturilor maxime va fi de 19… 20 de grade, apoi în 11 octombrie se va produce o scădere de temperatură, până la o medie regională de 16 grade. În perioada 12 – 15 octombrie vor fi maxime termice ușor mai ridicate, la o medie de 17… 18 grade, iar în a doua săptămână de anticipație vremea va deveni caldă pentru această perioadă, cu valori în medie de 20… 22 de grade. Temperaturile minime vor fi în jurul a 10 grade în primele 4 zile ale intervalului, iar ulterior, media acestora va scădea la 7… 8 grade. Local și temporar va ploua în perioada 11 – 15 octombrie. În restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

MARAMUREŞ

În prima săptămână, temperaturile diurne vor fi apropiate de mediile multianuale, respectiv valori de 16… 18 grade. Începând din 16 octombrie vremea va intra într-un proces de încălzire și va deveni caldă pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime ce va ajunge la 20…21 de grade. Temperaturile minime vor avea mici variații în prima săptămână, la valori cuprinse între 4 și 9 grade, apoi media se va situa în jurul a 7 grade. Începând cu 12 octombrie vor fi intervale în care local și temporar se vor semnala ploi slabe.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult