- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ajutorul de deces în 2022. Ce sumă poate fi obținută în momentele grele și de ce acte este nevoie

22 Oct, 09:00 • Bumbeneci Diana
Ajutorul de deces de anul acesta a fost majorat conform legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Beneficiarii vor primi o sumă majorată cu 13% față de prezent.
Ajutorul de deces în 2022. Ce sumă poate fi obținută în momentele grele și de ce acte este nevoie

Ajutorul de deces 2022 se suporta din bugetul asigurărilor sociale de stat. Acesta se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces. Cuantumul acestui ajutor se stabilește anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale și nu poate fi mai mic decât salariul mediu brut.

Ajutorul de deces. Tot ce trebuie să știi despre obținerea acestor bani

Această formă de sprijin pentru românii care trec prin momente grele se oferă asiguratorului, pensionarului sau unui membru de familie care nu era asigurat.

Conform legii bugetului asigurărilor sociale de stat, publicată în Monitorul Oficial, valoarea ajutorului de deces 2022 va avea următoarea valoare:

– ajutor de deces 2022 în valoare de 6.095 lei pentru situația în care persoana decedată avea calitatea de asigurat sau de pensionar;

– ajutor de deces în valoare de 3.048 lei pentru situația în care persoana decedată nu avea calitatea de asigurat sau de pensionar.

Ai mai putea citi: Începând cu 2023, vârsta de pensionare pentru femei se schimbă

Ajutorul de deces în 2022. Ce sumă poate fi obținută în momentele grele și de ce acte este nevoie
Ajutorul de deces în 2022. Ce sumă poate fi obținută în momentele grele și de ce acte este nevoie

Actele necesare sunt următoarele:

 • cerere pentru acordarea ajutorului de deces ( anexa nr. 11);
 • certificat de deces (original şi copie);
 • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
 • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
 • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
 • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
 • adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).
 • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
 • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.

De altfel, ajutorul de deces 2022 se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către:

 • casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia;
 • instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Mai poți citi: evoMAG se așteaptă la o creștere de 10% a vânzărilor în Black Friday 2022

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult