- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Începând cu 2023, vârsta de pensionare pentru femei se schimbă

21 Oct, 08:49 • Bumbeneci Diana
Se schimbă vârsta de pensionare pentru femeile din România. Începând cu 2023, acestea vor ieși mai târziu la pensie.
Începând cu 2023, vârsta de pensionare pentru femei se schimbă

Femeile vor ieși la pensie mai târziu începând cu data de 1 ianuarie 2023. Vârsta de pensionare a crescut din nou, deși românii s-au arătat nemulțumiți de aceste decizii.

Începând cu 2023, vârsta de pensionare pentru femei se schimbă

Începând cu prima zi a noului an, vârsta de pensionare a femeilor va crește. Odată cu 1 ianuarie 2023, va intra în vigoare Legea 263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii publice.

Începând cu anul 2023 vor ieși la pensie la vârsta de 62 de ani. Mai mult decât atât, până în anul 2030, vârsta de pensionare va crește până la 63 de ani, iar, până în anul 2035, aceasta va ajunge la 65 de ani.

„Se încearcă o eșalonare a vârstei de pensionare. Dacă se va hotărî lucrul acesta, se va face eșalonat, creșterea să fie foarte lină şi să nu afecteze într-un mod frontal anumite categorii de pensionare„, a spus Danie Baciu, președintele Casei Națioanele de Pensii, la Antena 3 CNN.

Începând cu 2023, vârsta de pensionare pentru femei se schimbă
Începând cu 2023, vârsta de pensionare pentru femei se schimbă

Mai mult, conform informațiilor făcute de oficiali, stagiul maxim de cotizare la fondul de pensii publice va ajunge la 32 de ani, în timp ce stadiul minim nu va suferi schimbări și va rămâne la 15 ani, iar măsura se aplică atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Te mai poate interesa și: Pensiile vor crește cu rata inflației. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a afirmat că pensionarea opțională la 70 de ani urmează să fie reglementată.

„Va fi reglementată în noua lege a pensiilor. În momentul de faţă vârsta standard de pensionare în România este 65 de ani. Nu cred că se urmărește ca aceasta vârstă să crească decât opțional. Este şi o prevedere în momentul ăsta, în Codul administrativ”, a spus acesta.

În acest context, Nicolae Ciucă, premierul României, a declarat că, cel mai sigur, valoarea celei de-a 13-a pensii va fi de 700 de lei, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

Pensionarii care au venituri cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei au șanse mari să primească a 13-a pensie la începutul lunii ianuarie a anului 2023. Cu toate acestea, cel puțin până în momentul de față, Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce privește acordarea celei de-a 13-a pensii.

Mai mult, î2023, pensiile vor fi majorate, iar salariul minim pe economie va ajunge la 3.000 de lei, indiferent de situația financiară din țară.

Mai poți citi: Președintele Iohannis nu are vești bune legate de majorarea pensiilor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult