- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă de călătorie MAE! Românii sunt atenționați să nu călătorească în Egipt, din cauza activităților teroriste

20 Oct, 19:39 • Fundeanu Madalina
Ministerul Afacerilor Externe atenționează românii să nu călătorească în Egipt. Atacurile teroriste reprezintă motivul pentru aceste recomandări.
Alertă de călătorie MAE! Românii sunt atenționați să nu călătorească în Egipt, din cauza activităților teroriste

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă imperativ cetăţenilor români să evite deplasările în zona de nord a Peninsulei Sinai (afectată periodic de comiterea de atentate teroriste), zona de vest a R.A. Egipt situată în proximitatea frontierei cu Libia şi zona de frontieră cu Republica Sudan, anunță Ziare.com.

Alertă pentru călătoriile în Egipt din partea MAE

„În contextul extinderii măsurilor de securitate şi control instituite de autorităţile egiptene, MAE recomandă cetăţenilor români să manifeste o atitudine cooperantă cu reprezentanţii acestora, dacă se impune, precum şi o atenţie sporită în vederea evitării zonelor / obiectivelor de interes public aglomerate sau unde se pot forma aglomerări spontane cetăţeneşti”, a transmis MAE vineri, 20 octombrie, într-un comunicat de presă.

De asemenea, se recomandă românilor să îşi înregistreze prezenţa pe teritoriul R. A. Egipt, atât celor care doresc să locuiască pentru o perioadă mai lungă de timp, cât şi turiştilor, prin intermediul tour-operatorului român care este responsabil de desfăşurarea sejurului.Potrivit MAE, în Guvernoratul Sinaiul de Nord, restricţia de circulaţie este impusă în intervalul orar 23:00 – 06:00, cu excepţia oraşelor Al-Arish şi Sheikh Zuweid şi a zonelor limitrofe, unde restricţiile de circulaţie sunt impuse în intervalul orar 19:00 – 06:00, potrivit surselor.

„În ultima perioadă, în zona localităţii Al-Arish au avut loc, din nou, activităţi derulate de grupările extremiste, context în care au fost înregistrate atentate teroriste, soldate cu numeroase pierderi de vieţi omeneşti. Punctul de trecere frontieră Rafah cu Fâşia Gaza este deschis pentru o perioadă nedeterminată”, a mai transmis MAE.

Potrivit autorităților, cetăţenilor români li se recomandă, ca măsură de prevenție, să evite călătoriile pe cont propriu în R.A. Egipt, prin PTF Taba (aflat la frontiera cu Israel), Muntele Sinai sau Mânăstirea Sfânta Ecaterina. În acest sens, se recomandă deplasarea în grupuri organizate, cu identificarea exactă a operatorului egiptean care cooperează cu agenţia de turism din România şi evitarea efectuării de deplasări neorganizate în alte zone decât cele înscrise în circuitul turistic stabilit iniţial.

„Pe teritoriul R.A. Egipt sunt interzise folosirea dronelor şi intrarea pe teritoriul acestei ţări a autoturismelor cu tracţiune 4×4. Cetăţenii români au obligativitatea încheierii unei poliţe de asigurare medicală cu valoarea sumei asiguratorie de minim 5.000 Euro”, a mai transmis MAE.

Călătorii în Egipt
Călătorii în Egipt

Te-ar putea interesa și: În ciuda crizei economice, românii au cheltuit 2,5 miliarde de euro pe călătorii în străinătate vara aceasta

Totodată, cetăţenii români sunt obligaţi să se informeze, în prealabil, la operatorii de turism, ghizi autorizaţi sau poliţia turistică locală asupra posibilităţilor de înregistrare foto şi video a zonelor istorice şi siturilor arheologice.

Realizarea de capturi foto sau video în anumite zone, fără acordul autorităţilor, poate duce la reţinerea persoanei şi confiscarea aparaturii.

„Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zonele de amplasare a caselor de schimb valutar, băncilor comerciale şi în proximitatea localurilor/restaurantelor şi sediilor unor instituţii publice.

Se recomandă cetăţenilor români să evite consumul de băuturi alcoolice în spaţiul public, să manifeste atenţie privind vestimentaţia şi să respecte tradiţiile specifice în perioada sărbătorilor religioase.”, a mai transmis MAE.

Instituţia recomandă cetăţenilor români să nu ajungă în tunelurile subterane clandestine pentru tranzitarea către şi dinspre Fâşia Gaza sau către alte regiuni din zona de frontieră a Republicii Arabe Egipt şi să respecte restricţiile de circulaţie impuse.

„Autorităţile egiptene au adoptat o nouă lege, care prevede faptul că persoanelor care construiesc sau tranzitează tunelurile din zonele de frontieră ale R. A. Egipt li se aplică PEDEAPSA DETENŢIEI PE VIAŢĂ, conform legislaţiei în vigoare. Totodată, în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, printre care şi cea română, se recomandă să se efectueze deplasarea spre şi dinspre Fâşia Gaza pe baza documentelor de călătorie eliberate de autorităţile palestiniene, situaţie în care nu pot beneficia de asistenţă şi protecţie consulară din partea autorităţilor române”, adaugă MAE.

Vezi și: MAE face un nou anunț astăzi: doi români au murit în războiul din Israel