- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alexandru Rafila intervine în scandalul azilelor ororilor: ”Erau spitalele altor ministere. Nu am informații despre starea pacienților”

07 Jul, 22:36 • Cornel Ghimeșan
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, intervine în scandalul azilelor ororilor în care peste 90 de bătrâni au fost maltratați de cei care ar fi trebuit să le acorde grijă și atenție. Oficialul a anunțat vineri că a primit un raport de la Direcţia de Sănătate Publică Ilfov cu activităţile derulate în aceste centre în ultimii doi-trei ani.
Alexandru Rafila intervine în scandalul azilelor ororilor: ”Erau spitalele altor ministere. Nu am informații despre starea pacienților”

Alexandru Rafila intervine în scandalul azilelor ororilor. Alexandru Rafila a subliniat că aceste centre nu se aflau în subordinea Ministerului Sănătăţii şi că în prezent nu cunoaşte care este starea pacienţilor.

Citește și Alexandru Rafila, declarații despre o posibilă grevă generală în sănătate. Ministrul Sănătății: „Se repară acum o nedreptate”

Alexandru Rafila intervine în scandalul azilelor ororilor

”Nu au fost la spitalele Ministerului Sănătăţii, au fost la spitale ale altor ministere, Ministerul Apărării şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Nu am o informaţie legată de starea pacienţilor în sine. Pot să solicit o astfel de informare, nu neapărat individuală, ci în general, care se referă la aceşti pacienţi”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă, potrivit Digi24.

Ministrul Sănătății a transmis că este foarte preocupat de subiect și că va ajuta instituțiile abilitate să facă lumină în acest caz.

”Avem un raport acum pe care l-am primit de la Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Ilfov, prin Serviciul de control, ce activităţi s-au desfăşurat acolo, în judeţ, în ultimii 2-3 ani. De asemenea, avem datele de la nivelul Ministerului Sănătăţii şi vom încerca să coroborăm aceste date pe care le primim legat de inspecţiile desfăşurate, cu activităţile desfăşurate de alte instituţii ale statului care au responsabilităţi în primul rând cu instituţiile aflate în subordine a ministerului”, a mai spus ministrul.

Totodată, Alexandru Rafila a afirmat că în aceste momente nu are multe date din raportul DSP, dar a anunțat că se va face o analiză mai amănunțită.

”Nu am foarte multe date să vă dau din raport, pentru că nu am găsit date concludente care să sugereze că acolo s-ar fi întâmplat ceva neobişnuit. Dar asta nu înseamnă că nu vom trece şi la o analiză mai aprofundată, inclusiv prin discuţii cu cei care au desfăşurat aceste activităţi în ultimii doi-3 ani. Abia am obţinut raportul de la Direcţia de Sănătate Publică Ilfov. În cursul săptămânii viitoare vom avea astfel de discuţii încât să putem să ştim exact din punct de vedere sanitar. Sigur, Ministerul Sănătăţii are atribuţii în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor igienico-sanitare în toate aceste instituţi de îngrijire. Nu se referă doar la aceste cămine, ci şi la cămine de bătrâni, pentru copii, centre de îngrijire pentru copii cu dizabilităţi, de exemplu. Toate fac subiectul activităţilor Inspecţiei Sanitare de Stat şi o să vă comunicăm un sumar al acestor activităţi din judeţul Ilfov”, a precizat Rafila.

Mai mult, Alexandru Rafila a ținut să precizeze că vor fi constituite echipe mixte de control care vor efectua cercetările necesare în acest caz.

”Vor fi echipe mixte de control atât din partea dânşilor cât şi din partea Inspecţiei Sanitare de Stat. Este singurul organism de control aflat în subordinea Ministerul Sănătăţii şi care este abilitat, aşa cum vă spuneam, să desfăşoare activităţi în instituţiile de acest tip. Avem un raport pentru toate instituţiile din ţară şi unul pentru Ilfov”, a conchis Alexandru Rafila.

 

Citește și Alexandru Rafila, mesaj important pentru toate spitalele din România! „Nu pot să o accept ca medicii să nu aibă unde să lucreze”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult