- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Kelemen Hunor, despre rezultatele recensământului care arată o scădere a populației maghiare: “Aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea”

30 Dec, 23:35 • Gabriela Andreescu
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen,a comentat rezultatele recensământului, publicate vineri, 30 decembrie, de Institutul Naţional de Statistică. Politicianul afirmă că populaţia maghiară din România depăşeşte net cifra de un milion, în condiţiile în care aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea în cadrul recensământului, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea, deci nu se poate vorbi de o scădere de 250.000 de persoane.
Kelemen Hunor, despre rezultatele recensământului care arată o scădere a populației maghiare: “Aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea”

Kelemen Hunor a dat o declaraţie portalului de ştiri transilvănean Maszol.ro, despre rezultatele recensământului din România, ale cărui date preliminare au fost publicate de Institutul Naţional de Statistică. Conform rezultatelor, 1.002.200 de persoane s-au declarat maghiari, ceea ce înseamnă că minoritatea maghiară reprezintă 6% din populaţia care a răspuns la această întrebare. La ultimul recensământ din 2011, 1.227.623 de persoane s-au declarat maghiari.

Care sunt declarațiile liderului UDMR, Kelemen Hunor, cu privire la rezultatele recensământului din România

Potrivit preşedintelui UDMR, datele statistice recente arată un declin demografic semnificativ, care afectează în proporţii aproximativ egale pe maghiari şi pe români, iar acest declin demografic, în opinia sa, durează de 32 de ani. Kelemen Hunor consideră că datele preliminare oferă o imagine realistă a situaţiei maghiarilor din România.

Citește și: Plafonarea preţurilor la energie pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 va fi aplicată automat pentru clienţii casnici. Vezi care sunt excepțiile

“Suntem peste un milion de oameni şi nu putem vorbi de o scădere de aproximativ 250 000, deoarece aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea, prin urmare legea numerelor mari se aplică şi aici. Cred că suntem cu mult peste un milion”, a declarat Hunor Kelemen, citat de News.ro.

Kelemen Hunor a comentat rezultatele recensământului din România
Kelemen Hunor a comentat rezultatele recensământului din România

Potrivit preşedintelui UDMR, “nu există motive de sărbătoare, dar nici de panică”. Hunor a subliniat că “această comunitate vrea să trăiască în Transilvania, îşi vede viitorul aici, este o comunitate puternică şi este capabilă să se menţină. Trebuie să i se ofere condiţiile necesare pentru a se menţine, inclusiv cadrul instituţional pentru păstrarea identităţii”.

“Nu cred că, pe baza datelor preliminare, ar trebui să fim pesimişti şi nici că am avea motive pentru a sărbători, cred că ar trebui să privim situaţia noastră în mod realist şi să construim pe această bază un viitor pentru cei peste un milion de oameni care trăiesc în Transilvania”, a declarat preşedintele UDMR. El a subliniat că merită să examinăm şi piramida vârstelor populaţiei, pentru că este clar că întreaga populaţie îmbătrâneşte, iar acest lucru este evident valabil şi pentru comunitatea maghiară din România.

Kelemen Hunor a reamintit că motivul lansării de către UDMR a politicilor sale familiale a fost faptul că statisticile anuale au demonstrat deja necesitatea unor politici publice pe termen lung care să îmbunătăţească indicatorii demografici, să ajute populaţia să îşi asume copii, să ajute familiile tinere să-şi consolideze situaţia materială, a declarat preşedintele UDMR, citat de portalul de ştiri Maszol.ro.

Citește și: Rareș Bogdan a fost provocat să cumpere din piață mâncare pentru Revelion în limita a 200 de lei. Cum s-a descurcat europarlamentarul român

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult