- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alocații 2024. Inflația, marea piedică în procesul de majorare a alocațiilor. Ce spune Guvernul despre înghețarea cuantumului actual

06 Oct, 18:57 • Bocioacă Bianca
Alocații 2024. Natalia Intotero, ministrul Familiei, a declarat joi, după ședința de Guvern, despre indexarea alocațiilor cu rata inflației, anul viitor, că asumându-și această Strategie națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului, crede că va fi o prioritate pentru Guvern ca toate țintele asumate să fie realzate, inclusiv în ceea ce privețte alocațiile copiilor.
Alocații 2024. Inflația, marea piedică în procesul de majorare a alocațiilor. Ce spune Guvernul despre înghețarea cuantumului actual

Alocații 2024. Minsitrul Familiei, Natalia Intotero, a fost întrebată dacă există garanția că anul viitor alocațiile copiilor vor fi indexate cu inflația, așa cum prevede legea.

„Asumându-ne această Strategie, cred că va fi o prioritate pentru Guvernul României ca toate ţintele asumate să fie şi realizate”, a spus ministrul Familiei.

„Copiii trebuie să fie o prioritate pentru orice ţară, inclusiv pentru România. Demersurile care s-au făcut în ultimul timp a demonstrat, prin tot ceea ce înseamnă proiecte, care s-au realizat sau se vor realiza, atât cu finanţare de la bugerul de stat cât şi din fonduri europene, că va fi o prioritate fiecare copil al ţării noastre şi în egală măsură şi aceste alocaţii”, a precizat Natalia Intotero.

Alocații 2024. Ce se întâmplă cu alocațiile începând de anul viitor

Citește și: Ministrul Adrian Câciu anunță că românii cu venituri mici vor primi voucherele pentru alimente și în 2024. Când intră banii pe card în octombrie

Ministrul a precizat că miercuri au trecut prin Parlamentul Româniai o inițiativă legislativă prin care dau posibilitatea tinerilor istituționalizați, aceștia făcând parte din această categorie vulberabilă, să beneficieze de ajutor din partea statului, respectiv aceas sumă de peste 2.800 de lei, chiar dacă nu urmează o formă de învățământ la zi.

„Sunt acceptate şi formele de învăţământ de frecvenţă redusă sau la distanţă, pentru cei care au peste 18 ani şi care optează să îşi continue studiile până la vârsta de 26 de ani”, a subliniat Intotero.

De la 1 ianuarie 2024, ar trebui să crească alocațiile pentru copii, dar, așa cum se conturează discuțiile din Guvern, nu este exclus ca această majorare să fie amânată până în luna martie, potrivit romaniatv.net. Asta pentru că în marite INS anunța inflația pe anul precedent.

Citește și: O iarnă mai ieftină! Oamenii vor plăti mai puțin la gaze naturale față de iarna trecută

Potrivit legislației în vigoare, alocațiile pentru copii se indexează anual cu rata medie anuală a inflației. Dacă ar fi majorate în luna ianuarie, atunci s-ar ține cont de inflația pe 2022 de circa 14%.

Dacă alocațiile s-ar majora în martie, atunci creșterea se va raporta la inflația de anul acesta care va fi una mult mai mică decât cea din 2022.