- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O iarnă mai ieftină! Oamenii vor plăti mai puțin la gaze naturale față de iarna trecută

06 Oct, 14:32 • Oprea Alina
O veste bună pentru cei consumatori de gaze naturale! Prețurile scad în contextul acestei ierni față de iarna trecută!
O iarnă mai ieftină! Oamenii vor plăti mai puțin la gaze naturale față de iarna trecută

S-a decis un nou mecanism pentru această iarnă. Consumatorii de gaze naturale nu vor mai trebui să plătească atât de mult precum iarna ce a trecut, fiindcă prețurile scad. Prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost limitat la 0,31 lei pe kilowatt-oră, cu toate taxele incluse, până în primăvara anului 2025, ceea ce corespunde tarifului achitat în iarna anterioară. În sezonul rece următor, se prognozează o reducere a acestui preț cu aproximativ 14%, conform calculelor actuale. Cu toate acestea, este important de remarcat că procentul exact de reducere în facturile lunare de iarnă poate să varieze și să fie mai mare sau mai mic decât această estimare de 14%, comparativ cu prețul maxim plafonat.

Citește mai multe despre: Premierul Ciolacu anunță cel mai mare proiect de gaze naturale, Neptun Deep. OMV Petrom și Romgaz investesc 4 miliarde de euro „Va contribui la securitatea energetică a țării”

Legislația cu privire la gazele naturale

Conform reglementărilor privind plafonarea, prețul maxim pe care consumatorii casnici îl vor avea de plătit pentru gaz este de 0,31 lei pe kilowatt-oră și include toate taxele și tarifele. O chestiune importantă este că acesta reprezintă prețul maxim, deoarece legislația prevede că în factura finală se va aplica cel mai mic cost între acest preț maxim și totalul rezultat din suma costului de achiziție al gazului, tarifele de rețea și marja de furnizare.

Totodată, conform legislației, furnizorii de gaz pentru consumatorii casnici primesc gaze din producția internă, în special de la cei doi mari producători, Petrom și Romgaz, la un preț reglementat de 150 de lei pe megawatt-oră, ceea ce se traduce în 0,15 lei pe kilowatt-oră, pentru a asigura necesarul de consum al gospodăriilor.

Gaze naturale
Gaze naturale

Înainte de legea de plafonare, furnizorii aduceau gaze din import pentru consumatorii casnici. Anul trecut, din cauza crizei energetice și a problemelor din Ucraina și Rusia, prețurile gazelor au crescut brusc pe piețele europene. Ca răspuns, guvernele europene, inclusiv guvernul român, au introdus măsuri de control al prețurilor. În România, prima acțiune a fost limitarea prețurilor pentru consumatorii casnici.

De ce costul este mai mic?

În prezent, furnizorii cumpără mai puține gaze importate la prețuri mari pentru a le oferi consumatorilor casnici la tariful plafonat de 0,15 lei/kWh, favorabil producției interne de gaze. Iar acesta este motivul pentru care consumatorii de gaze naturale vor plăti mult mai puțin, astfel că se adaugă și taxele și tarifele aferente: marja fixă de furnizare de 0,012 lei/kWh și TVA, de aici reiese prețul final plătit sub preț maxim plafonat, de 0,31 lei/kWh.

S-a efectuat și o analiză pe o factură care a fost emisă de Engie, care este cel mai mare furnizor de gaze naturale. O factură care a fost emisă la finalul lunii septembrie emite un preț fără TVA de 0,2239 lei/kWh, adică 0,266 lei/kWh preț final. În lunile anterioare prețul maxim plafonat a fost de 0,28 lei/kWh în august și 0,265 lei/kWh, aceste analize fiind emise de Economica.

Într-adevăr, va depinde și de temperaturile care vor fi emise în acea perioadă a iernii, însă, analizând factura care a fost emisă de Engie, putem spune că prețuil emis în septembrie se află deja cu 14% sub prețul maxim plafonat. Este foarte probabil ca factura finală să fie mai mică decât prețul maxim plafonat în lunile reci de iarnă, datorită continuării achiziției de gaze din producția internă la tariful plafonat.

Citește mai multe despre: OMV a semnat acordul cu Turcia. Va acoperi exportul de până la 4 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic către România