- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aviz amatorilor! Amendă de 5000 de lei dacă faci grătar într-un loc neamenajat în minivacanţa de 1 Mai

30 Apr, 22:10 • Dobran Viorel
Legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic stabilește că se poate face grătar în aer liber numai în zonele special amenajate pentru asta, iar cei ce nu respectă această regulă pot fi amendați cu sume de până la 5.000 de lei.
Aviz amatorilor! Amendă de 5000 de lei dacă faci grătar într-un loc neamenajat în minivacanţa de 1 Mai

În minivacanţa de 1 Mai, românii obişnuiesc să iasă la grătar şi să consume multă bere. Grătarele în aer liber se pot organiza însă doar în zone special amenajate și dotate cu utilități necesare acestei activități, iar persoanele care lasă gunoaie și tulbură liniștea publica pot fi sancționate. Cei care nu respectă aceste reguli riscă amenzi substanțiale.

Legea nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic, mai cunoscută sub denumirea de „legea grătarelor”, se aplică din martie 2012, moment de la care picnicurile și grătarele se pot organiza numai conform unor reguli prestabilite.

Ce părere au turiștii străini despre micii de la restaurantul „La Cocoșatu”. Cât costă un mic cu muștar

Astfel, conform legii, „activitatea de picnic este definită activitatea de recreere desfășurată pe domeniul public sau privat al statului, de una sau mai multe persoane, care presupune consumul de băuturi și/sau alimente și, după caz, aprinderea sau nu a focului”.

Legea stabilește două zone în care se poate organiza un grătar:

  • în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului;
  • în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.

Prin acest act normativ s-a făcut reglementarea picnicului – o activitate ce are deja tradiție la români -, care trebuie să fie o experiență civilizată, o activitate prin care fiecare dintre noi să dovedească responsabilitate față de natură.

Amendă de 5000 de lei dacă faci grătar într-un loc neamenajat

„Prin adoptarea acestei legi, se urmărește prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populației, generat de practicarea inadecvata a activităților de picnic”, susțineau inițiatorii măsurii la momentul apariției legii.

Așadar, potrivit reglementarilor în vigoare, picnicurile trebuie să se desfășoare doar în locuri special amenajate, aflate în administrare publică sau privată, scrie avocatnet.ro.

Astfel, spațiile de picnic trebuie să cuprindă zone speciale pentru aprinderea focului. De asemenea, în acele locuri trebuie să existe containere destinate colectării selective a deșeurilor și marcate corespunzător zonele destinate parcării autovehiculelor.

Potrivit actului normativ, cei care iau parte la picnicuri au obligația de a arunca gunoaiele selectiv în locuri special amenajate. Dacă nu respectă acest lucru, ei riscă să fie sancționați cu amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Totodată, focul va fi aprins doar în locurile special amenajate și nu se va lăsa nesupravegheat, amenda aplicată pentru nerespectarea acestor obligații se ridică la 5.000 de lei.

Atenție, români! Vești bune pentru cine vrea să facă modificări la apartamentele în care locuiesc. Ce acte nu vor mai fi necesare

Zonele indicate pentru activităţile de grătar sunt zonele ce apar în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în interiorul localităţilor, precum şi zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul acestora.

Pe de altă parte, zone special amenajate pentru activităţile de picnic sunt zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, ce, așa cum spuneam mai sus, trebuie dotate cu utilităţi şi facilităţi destinate activităților de picnic, inclusiv zone în care este permisă aprinderea focului.

Gunoiul trebuie colectat selectiv după grătar

Așadar, grătarul poate fi făcut doar în zone special amenajate pentru picnic, marcate și dotate corespunzător. Conform reglementărilor, focul poate fi făcut doar în locurile special amenajate şi trebuie supravegheat în permanenţă, cei prinși că fac altfel riscând amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.

Grătar special, Mici „La Cocoșatu"
Mici „La Cocoșatu”

În plus, atât zonele special amenajate pentru picnic, cât și cele indicate pentru asta trebuie să fie dotate cu containere destinate colectării selective a deşeurilor, inscripţionate corespunzător, precum şi cu toalete ecologice.

Cei ce iau parte la picnicuri trebuie să arunce selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, altfel riscă amenzi de până la 500 de lei.

O altă sancțiune ce-i vizează pe cei ce folosesc focul deschis este amenda de până la 3.000 de lei, aplicată pentru aruncarea de ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate.

Amenzile pot fi aplicate de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, de polițiști, inclusiv cei locali, de jandarmi sau reprezentanții autorităţilor administraţiei publice locale.