- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amendă pentru românii care nu-și schimbă buletinul după căsătorie. Termenul limită în care trebuie să te încadrezi pentru a nu încălca legea

02 Apr, 20:33 • Lupu Alexandra
Românii care se căsătoresc trebuie să știe asta! Neschimbarea la timp a buletinului atrage o amendă usturătoare. Iată care este termenul limită.
Amendă pentru românii care nu-și schimbă buletinul după căsătorie. Termenul limită în care trebuie să te încadrezi pentru a nu încălca legea

Anunțul pe care trebuie să-l cunoască orice român! Oamenii riscă să primească o amendă usturătoare, în cazul în care nu schimbă buletinul după căsătorie, în conformitate cu prevederile legale, relatează cancan.ro.

La cât timp după căsătorie trebuie schimbat buletinul

Persoanele care se căsătoresc trebuie să cunoască prevederile legale intrate în vigoare în ceea ce privește cartea de identitate. Femeile care fac pasul măreț au posibilitatea atât de a-și păstra numele de familie, cât și pe cea de a-l prelua pe cel al soțului. La cererea soților, cele două nume se pot reuni, și bineînțeles, dacă bărbatul dorește acest lucru, poate prelua numele de familie al soției.

Vezi și: Căsătorie în 2023. Câte zile libere se dau de la stat și care sunt zilele în care nu trebuie să se facă nunți

Cert este că, unul sau chiar ambii parteneri trebuie să-și schimbe buletinul după căsătorie, conform termenului deja stabilit. În caz contrar, persoanele în cauză riscă să primească o amendă substanțială din partea statului român. În prezent, sancțiunea ajunge și până la 100 lei. Chiar dacă suma nu este una mare, este important ca partenerii care aleg să-și unească destinele să schimbe în timp util actul de identitate, care de altfel, este fundamental în viața de zi cu zi.

Persoanele care se căsătoresc și își schimbă numele de familie au 15 zile la dispoziție pentru a depune o cerere la Serviciul de Stare Civilă. Documentul trebuie să fie însoțit de un exemplar din Monitorul Oficial, unde apare publicat un extras din cererea de schimbare a numelui, atât în original, cât și în copie.

Românii care nu-și schimbă buletinul la termenul limită după căsătorie primesc amendă
Românii care nu-și schimbă buletinul la termenul limită după căsătorie primesc amendă

Statul român a implementat de puțin timp un program prin care actele de identitate devin electronice sau sub forma unui cip. În prezent, persoanele care vor să dețină un astfel de buletin trebuie să achite contravaloarea de 67 lei. Reprezentanții statului au confirmat că, în viitorul apropiat, acesta va fi gratuit.

„Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate.

Principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat, suportarea de către stat, din fonduri alocate prin PNRR, a costului cărţii electronice de identitate.

Acest scenariu e valabil pentru minim cinci milioane de cărţi electronice emise. Primele cinci milioane vor fi cu siguranţă suportate prin PNRR”, explică Cătălin Giulescu, șef al Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.

„Un alt element esenţial este faptul că vom pune în circulaţie cartea electronică de identitate opţională pentru minori chiar începând de la naştere, de la zero la 14 părinţii având opţiunea să solicite acest document de călătorie pentru a putea să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii Europene”, completează Giulescu.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Daniel Băluță dă startul căsătoriilor în aer liber. Taxa pe care locuitorii sectorului 4 trebuie să o achite pentru o astfel de cununie civilă